2014 m. gruodžio 23 d., antradienis

Motyvacinis pirmadienis: lik sveika per atostogas!

Dažnai sveikos gyvensenos planas nutrūksta būtent per atostogas: dažnesnis buvimas namie ir sėdėjimas vienoje vietoje, dažni užkandžiavimai neturint ką veikti, šokoladų kalnai gauti dovanų... kaip išlikti sveikai ir motyvuotai tokiu metu?


LIK AKTYVI! Tai turbūt vienas naudingiausių patarimų, kuriuos galiu šiuo metu pateikti: šventiniu laikotarpiu saldumynai tiesiog apsupa mus, tad svarbu išdeginti kalorijas, kurias mes suvartojame, jog nepriaugtume nereikalingų kilogramų. Kadangi mūsų dienos šiuo metu yra laisvos ir nesame apsikrovusios darbais kaip įprastomis darbo savaitėmis yra lengva rasti laisvo laiko. Žinoma, yra ir minusų - vis gi lauke šalta ir didelio noro temptis iki sporto salės tikrai nėra, o bėgiojimui lauko temperatūra nevilioja (nebent turite specialią žieminę aprangą), todėl puiki alternatyva - mūsų užmirštos, bet tikrai naudingas treniruotes namie! Štai rytoj, vos pabudusi pasistengsiu atlikti šias treniruotes (tai mylimiausieji mano Blogilates filmukai) ir nors jos užima gana daug laiko, bent jau jausiuos visą dieną savimi patenkinta! Metu iššūkį ir tau!



ATPALAIDUOK KŪNĄ IR MINTIS. Joga, meditacija, šilta vonia, kvėpavimo pratimai, rami muzika - atpalaiduok kūną ir mintis, atsipalaiduok nuo mokslų ir pailsėk. Tai taip pat yra labai svarbu - ne vien sportas bei sureguliuota mityba padaro žmogų sveiką. Nuolatinis stresas bei įtampa neleidžia susikoncentruoti į savuosius tikslus, dėl to prasideda nuotaikų kaita ir valgymas, skirtas nuotaikos praskaidrinimui (o dažniausiai tai yra cukraus gaminiai, kurie pakylėja mūsų energija trumpam laiko tarpui, o vėliau tampame dar niūresni, bei stengiames sau padėti šokoladu). Išmok pasimėgauti akimirka ir būti laiminga bei dėkinga. Joga padės išsikrauti sportiniu būdu, meditacija atpalaiduos protiškai, taisyklingi kvėpavimo pratimai sureaguliuos organizmo veiklą, o šilta vonia padės pailsėti.




SUBALANSUOK MITYBĄ! Patikėkit, puikiai suprantu, jog tai padaryti yra sunku, tačiau juk viskas įmanoma! Tai ką valgai viena, dėvi viešumoje (orginalia kalba.: what you eat in private you wear on public) - išmok vadovautis šia fraze ir viskas taps paprasčiau! Pusryčius pasirink sočius ir sveikus - vistiek greičiausiai valgysi per atostogas viena, tad niekas nematys tavosios lėkštės, o dienos eigoje norėsi mažiau užkandžiauti. Taip ir išlaikysi tą balansą - kai turi galimybę, visuomet valgyk sveikai! Juk yra sakoma, jog viena porcija nesveiko maisto nepadarys tavęs stora, tačiau viena lėkštė daržovių nepadarys tavęs sveikuole. Taip pat, nepamiršk pildyti savojo mitybos dienoraščio (kaip jį pasidaryti namie, rasi čia), kuris visa šį reikalą tikrai gelbėja, parodydamas kiek daug (o gal mažai?) tu valgai ir kur turėtumei save riboti. O daugiau apie tai gali pasiskaityti čia

IŠSIKELK TIKSLUS! Žinojimas, ko nori iš kūno ir savęs palengvina visą situaciją. Galbūt tu sieki numesti keletą kilogramų, padaryti 1000 pritūpimų vienu sykiu, išmokti daryti atsispaudimus ir t.t., tačiau privalai žinoti ko tu nori ir tai užsirašyti - tai padės neišklysi iš tako ir bus nuolatinė motivacija judėti į priekį. Taip pat, žinok kaip jų sieksi - jeigu nori padaryti 1000 pritūpimų vienu sykiu, pradėk nuo šimto ir kiekvieną dieną skaičių didink po 50, kol galiausiai būsi pakankamai stipri padaryti visus tūkstantį pritūpimų! Juk artėja Naujieji metai, o pradėti sportuoti yra vienas iš dažniausiai pasitaikančių prisižadėjimų ir tikslų.



LEISKIS PALAIKOMA DRAUGĖS! Laikytis tų pačių tikslų kartu yra visuomet lengviau, o savo draugų rate turėtum rasti nors vieną draugą, kuris taip pat domėtųsi sveika gyvensena (jei ne - visuomet esu aš! Parašykite man į el. paštą arba į komentarus, jei turite kokių nors klausimų - visada stengsiuosi padėti ir atsakyti iš savosios patirties). Kartu kurią nors popiete išeikite pasivaikščioti (nemėgstančioms itin aktyvių treniruočių, vaikščiojimas puiki alternatyva!) ir aptarkite tai, kai galėtumetute vieną kitą motyvuoti, palaikyti bei dalytis patarimais - galbūt kartu vaikščiojimas į sporto salę nebus toks nuobodus, be to nenorėsi pasirodyti prastesnė už draugę, tad į tą pastatą keliausi lengviau, galite kas savaite apsikeisti mitybos dienoraščiais ir kiekvieną kartą palikti po motyvuojantį laiškelį jame, kur įžvelgsite Jūsų manymu draugės daromas klaidas sveikoje gyvensenoje, o galbūt atvirkščiai pagirsite už stiprybę. Kartu visada viskas yra paprasčiau!

IŠSIMIEGOK! Nesakyk, jog įprastomis dienomis visada išsimiegi - didelis krūvis mokykloje neretai priverčia pasėdėti iki išnaktų, tad kai turite galimybę - leiskite sau pamiegoti, tačiau nepamirškite, jog yra ir kenksmingas miegas, kuris mums visai nepadeda. Nesivadovaukite taisykle, jog jei turite išmiegoti aštuonias valandas, tai į lovą atsigulsite 05;00 ir atsikelsite 13:00 - iškraipysite savo normalųjį režimą ir po atostogų bus sunku grįžti į įprastą ritmą. Taip pat nemiegokite per daug - atsikėlus 15:00 gali užklupti depresija, jog šiandien nespėjai nuveikti nieko gero, be to visą dieną būsi irzli ir blogos nuotaikos. Taip pat pasirūpink tinkama miegui aplinka - prieš gulant į lovą išvėdink kambarį (ypač jeigu mėgsti įvairias kvepiančias žvakutes), o jeigu nori kvapų, pasirūpink natūraliais ekstraktais (pvz.; levandų). Taip pat nemiegok su šviesa (ir tomis gražiomis kalėdinėmis lemputėmis), kuri erzins organizmą ir neleis jam pailsėti bei patikrink ar tavo kambario temperatūra tinkama - žiemą užsižaidusi su radiatoriais gali neužmigti dėl pernelyg šilto oro.

DOMĖKIS SVEIKA GYVENSENA! Dabar, kai aplinkui sveikos gyvensenos tema yra dažnai diskutuojama privalu apie tai daug skaityti ir sudaryti savąją nuomonę. Kadangi įprastomis dienomis neturime tam papildomo laiko - dabar puikus metas į rankas pasiimti knygą arba susirasti internete naudingų patarimų bei skaityti apie tai... taip pat, kol turime daug laiko atrask naujus, sveikuos receptus! Juk sureguliuota mityba nėra vien daržovės ir vanduo, tad įrodyk savo aplinkiniams, jog tai yra šaunus gyvenimo stilius, kurį pradžioje sunku praktikuoti, bet vėliau tikrai pradedi negalėti gyventi be to!



Ir nepamirškite, jog sveiką gyvenseną pirmiausiai apima puiki nuotaika - nepamiršk daryti tai ką mėgsti! To ir linkiu Jums per šias atostogas,
Simona. :)

Komentarų nėra: