2014 m. rugsėjo 24 d., trečiadienis

NEW BOARD

Lietuvoje Lenkija yra priimama gan priešiškai. Ir manau, jog dauguma žmonių, kurie tai teigia, galėtų atrasti labai daug priežasčių, kodėl jie taip mano... vis dėl to, dauguma tokią nuomonę susidaro bendraudami su Lietuvoje gyvenančiais lenkais (tikrai ne kalbu apie visus šios tautybės žmones), pasižiūrėję televiziją (tam tikri politikai sėdintys mūsų valdžioje nežinia kokių teisių prašo lenkams) ar tiesiog pasiklausę savo draugų, kurie turėdami itin lakią vaizduotę, visus "nevykelius" pramina lenkais. Tačiau kiek iš jų yra iš tikro bendravę su šiais žmonėmis, kiek iš jų lankėsi Lenkijos kurortuose (juk ir mes turime miestukų (net gi VILNIAUS rajonų), kurie taip pat nėra itin patrauklūs), o ne tik pravažiavo Varšuvą (juk tai dirbtinai sukurtas miestas, jis ir negali turėti kažko ypatingo)? 
Buvau pati jauniausia, todėl labai smagu, jog nei lenkai nei lietuviai sužinantys mano amžių didelio dėmesio dėl to neskyrė ir bendraujant nesijautė pranašesni už mane.
Rugsėjo 19-22 dienomis (nuo penktadienio iki pirmadienio) buvau pelnytai atleista nuo pamokų ir padariau daug daugiau nei būčiau padariusi mokykloje - anglų kalbos lavinimas (ir lenkų! Daug keiksmažodžių išmokau (:D) ir tiesą pasakius, net ir lenkus savų perliukų pamokinome), komunikavimas, lyderystės ir komunikacijos skatinimas, streotipų laužymas (tiesą pasakius, prieš šį projektą pati gan priešiškai žiūrėjau į šią tautą, turint omeny, kokius šposus jie Lietuvoje krečia). Pirmadienį grįžau namo 18 h. ir iškarto užmigau (tiesa, pirmą nakties atsikėliau trumpam užkąsti, tačiau po 10 minučių vėl griuvau į lovą ir kai reikėjo 7 valandą keltis į mokyklą, lengva tikrai nebuvo).
Pirmiausia norėčiau pasakyti, jog Lietuva jau bando atkurti gražius santykius su Lenkija!

Kuriami filmukai, daromi projektai skirti jaunimui, kuriuos remia Europos sąjunga, pati matanti šią problemą... 
Prieš ateinant į šį projektą, kiekvienas dalivaujantis lietuvis (mūsų buvo 12, lenkų 11) turėjo apklausti bent penkis savo bendraamžius su šiais klausimais:
1.Ar mūsų bendra istorija sujungia ar labiau atskiria lietuvius ir lenkus? Pagrįskite savo nuomonę.
2.Ar manote, kad jauni lietuviai taip pat žiūri į Lenkijos ir Lietuvos santykius kaip jų tėvai ir seneliai? Pagrįskite savo nuomonę. 
3.Ar manote, kad lenkų teisės Lietuvoje yra pakankamai gerbiamos? Ar jų lūkesčiai yra susiję su kitais, kaip pvz.: vardų rašyba, ir ar kiti lūkesčiai yra pagrįsti?
4.Kokius veiksmus galima būtų vykdyti, kad pagerintume Lenkijos ir Lietuvos santykius ir taip pat artimesnį bendradarbiavimą?

Ir nors pati gan skeptiškai sureagavau į trečiąjį klausimą, dauguma mano draugų persūdė šį reikaliuką ir labai netaikiai pakomentavo mano norą sudalyvauti šiame konkurse... lenkams mes taip pat nusiuntėme keturis klausimus, į kuriuos jie turėjo atsakyti apie tai ką mano apie lietuvius. Iš penkiasdešimt apklaustųjų tik vienas pasisakė nemėgstantis mūsų tautos (galbūt štai tokie geri rezultatai buvo dėl to, jog atvykėliai yra iš Krokuvos, kuri yra daug toliau įsikūrusi nuo Lietuvos nei kokia nors Varšuva (taip pat keli apklaustieji pasakė, jog kai kurie mūsų šalies gyventojai nemoka vairuoti ir tai, jog turime itin gražias moteris!)). Taip pat per įvairias diskusijas jie pažymėjo, jog patys itin priešiškai žiūri į Lietuvos lenkus, kurie reikalauja sulengvintų lietuvių kalbos egzaminų ar prašymų prie lietuviškų gatvių pavadinimų prikabinti ir lenkiškus.
Išvados? Nesusidarykime nereikalingų streotipų, į viską žvelkime paprasčiau ir savo, o ne kitų (!) akimis. Kam tas nereikalingas pyktis, jei nė vieno lenko asmeniškai nepažįstate ir nežinote kokie jie puikūs ir nuoširdūs žmonės (o jei ir pažįstate kokį blogiuką... Lietuvoje taip pat gyvena ne vien šventuoliai)?

Po susipažinimo dienos visi nulėkėme į centrą, kur turėjome dvi su puse laisvas valandas (aš su akinukais ir ledais pačiame priekyje).
Belaukiant maisto (mano plaukai matosi kairėje pusėje).
Vienas iš žaidimų ir aš (su akinukais) kartu su sava komanda.
Didelėje nuotraukoje matomas lenkų nupieštas streotipinis lenkaitis, o mažesnėje - mūsų padarytas streotipinis lietuvaitis.
Per šias keturias dienas susibendravau labai artimai su projekto žmogučiais, visus labai pamilau ir... labai tikiuosi juos kada nors dar išvysti (bent lietuvius)! :)
Simona.

3 komentarai:

Utopia rašė...

Nuostabus renginys!!! Džiaugiuos už tave, kad tau pavyko ten sudalyvauti ir... ir ačiū, kad pasidalinai įspūdžiais, nes buvo tikrai įdomu !;)

Viktorija J. rašė...

Labai įdomus įrašas. Tavo įrašus visada malonu skaityti ir čia užsukti. Laukiu sekančio įrašo!;)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Ačiū labai labai!