2014 m. rugsėjo 8 d., pirmadienis

Kelių knygų apžvalgos

Knygos viršelio internete neradau, tad teko
naudotis savo prastąja telefono kamera.
Greta Markevičiūtė ir Jurga Ribačiauskaitė "Kai gerai būti nebegali"
Labai labai seniai, "Lukos" žurnale buvo interviu su šiomis dvejomis autorėmis. Tuomet svajojau būti rašytoja, tad šios dvi merginos buvo mano įkvėpimas - juk parašė ir išleido savo knygą būdamos vos šešiolikos metų! Atsimenu, jog penktoje klasėje ir mes su Austėja bandėme kažką rašyti (apie fėjas!), bet po penkių skyrių įkvėpimas dingo (gaila, jog neišsaugojau juodraščio, būtų įdomu dabar jį paskaityti).
Knyga yra dienoraščio tipo (turbūt mylimiausias rašymo stilius, kai žmogus viską aprašo nuoširdžiai, su jausmais), todėl lengvai skaitėsi, knyga perskaičiau per vieną prisėdimą (joje yra tik 65 puslapiai) ir gale buvau labai sutrikus... jau kažkada kalbėjau apie rašytojų bandymus padaryti filosofišką pabaigą, tad nebesikartosiu, bet susidaro toks vaizdas, jog ir šios dvi lietuvių autorės siekė būtent to.
Pati knygos problema darosi vis populiaresnė knygose, skirtose paaugliams, tačiau vieni rašytojai tą problema išgvildena įdomiai ir iki galo, o šiai knygai kažko pritrūko (kaip sriubai druskos, ar kaip ten sakoma...), net nespėjau į ją įsijausti (per plona knygelė, per plona). 5/10 (už pasirinktą stilių, atsižvelgiant, kad tai pirmoji šių jaunų (!) merginų knyga), tačiau vistiek noriu paskatinti Jus paskaityti šią knygą ir susidaryti nuomonę apie ją.

Niccolo Ammaniti "Aš ir tu"
Jeigu bibliotekoje pamatau naują BEVEIK SUAUGĘ (pirmoji lentyna, į kurią pažiūrių vos atėjusi į biblioteką) knygą, nebelieka abejonių, jog aš ją tikrai paimsiu. Be to, pagal šią knygą yra sukurtas ir filmas (visada stengiuosi pirmiau perskaityti knygą), kurį tikiuosi artimiausiu metu pažiūrėti.
Istorija pasakoja apie iš turtingos ir mylinčios šeimos kilusį Lorenzą, kuris nepritampa mokykloje, tačiau bijo tai pripažinti savo mamai... išgirdęs, jog vieni mokiniai išvažiuoja atostogoms slidinėti, berniukas sumano mamai pameluoti, jog vyksta kartu su jais. O kai ateina metas "išvažiuoti", keturiolikmetis Jaunuolis pasislepia namo rūsyje, kuriame sutinka...
Nesu skaičiusi prastų BEVEIK SUAUGĘ, serijos knygų ir ši knyga tikrai nėra tokia, tačiau tai nėra ta istorija, kuria atsiminsiu dar ilgai arba ta, iš kurios galima labai daug pasimokyti. Paprasta knygelė, kurią smagu prieš miegą paskaityti, o bandant sudėti bluostą nelenda visokios mintys apie ją. Jeigu Jus būtent to ir ieškote, rekomenduoju, o pati vertinu 7/10.

Vytautė Žilinskaitė "Kintas"
Nusprendžiau per vasarą perskaityti nors vieną aštuntai klasei rekomenduojamų knygų (anksčiau jau buvau skaičiusi "Anos Frank dienoraštis" ir dar praverčiau P. Cvirkos vieną kūrinį), tad pamačiusi "Kintą" ir prisiminus rekomendacijas pasiėmiau jį.
Galbūt tai reikėtų vertinti kaip lietuvių "klasika", galbūt reikėtų man įžvelgti daugiau teigiamų pusių šioje istorijoje - nežinau. Galiu tik nuoširdžiai pasakyti, jog knyga nepatiko ir ją skaičiau laaabai ilgai, vos ne per prievartą (labai gaila numesti knygą į šoną, kai pusę jos jau perskaitai). Patiko tik viena frazė parašyta ant knygos nugarėlės - "O, kad kilti į kalną būtų taip lengva, kaip ristis pakalnėn!"
Kūrinyje nagrinėjama problema pasirodė vaikiška ir paviršutiniška, nerimta, tad knygą vertinu 3/10.

Simona.
Siunčiu labai pozityvią dainą rudeniui!


2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Siulau perskaityti knyga as+ji vaiksciojanti katastrofa

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Ačiū už rekomendaciją!