2016 m. sausio 25 d., pirmadienis

Motyvacinis pirmadienis: sveikos gyvensenos triukai 2

Daug liūdnų pirmadienių praėjo be šitos rubrikos - nuo pat rugpjūčio dešimtosios, kuomet paskutinį kartą pasirodė įrašas šia tema, buvo ir Kalėdos, ir mokykliniai "baliukai", rudens bei žiemos atostogos, gal net kažkam pasitaikė gimtadieniai ar kelionės - žodžiu, sunku. Tikiu, jog dauguma iš Jūsų, 2016iems pasižadėjo gyventi sveikiau )bent jau aš galiu laisvai kelti ranką), tad dar motyvacijai nepraėjus ir vėl susiruošiau paskelbti Jums dar 10 triukų, kurie gali palengvinti ar labiau paskatinti gyventi sveikiau. Pirmieji triukai čia, o šiandien paruošiau Jums dar:
1.       Miegok su savo sporto rūbais. Galbūt šio patarimo nepritaikysi įprastoms darbo dienoms, bet savaitgaliui ar atostogoms, kuomet labiausiai norisi tiesiog įsitaisius lovoje skrolinti instagram‘e – šis būdas bus puikus triukas nieko neatidėliojant pradėti savo treniruotę. Tau daugiau nieko ir nebereikia, tik išsiropšti iš lovos – pakloti ją spėsi ir vėliau! Tai motyvuos nepamiršti sporto ir nepraskipinti treniruotės.
2.       Mokykloje tos senstelėjusios virėjos su džiaugsmu prisimena dienas, kuomet po ilgos ir aktyvios dienos lauke, namuose jas pasitikdavo mamytė su garuojančiomis riebiomis dešrelėmis, sūriu kečiupu, salotomis su daug daug grietinės ir dar šalia – bulvių košė apipilta ištirpusio kaimiško sviesto mišinio. Skirtumas tas, jog dabar mes nebesportuojame tiek daug ir pamokas praleidžiame gan pasyviai, tad mums kaip tik reikia maisto, kuris suteiktų energijos, būtų liesesnis ir turėtų daugiau naudingų medžiagų. Mano patarimas? Iš vakaro susiruošk pietus į mokyklą –išgelbėsi ir pinigus, ir gyvsidabrį, kaistantį tavo pažasty, dėl sveikatos problemų, kurias įtakoti gali ir maistas.
3.       15 min. prieš valgį išgerk stiklinę vandens bei šiuo įpročiu nušauk du zuikius – mažiau rūpinkis dėl išgeriamo vandens kiekio bei greičiau pasisotink su mažesne porcija.
4.       Žalioji arbata yra priskiriama šalia geriausių skysčių trejybės (vanduo, kokosų vanduo ir žalioji arbata) bei yra visų arbatų karalienė, kuri turi daug įvairių mikroelementų bei naudingų medžiagų. Sakyčiau, jog tai gana užmirštas gėralas, bet po itin sunkios vakarienės ar ryte – tai puikus organizmo „žadintojas“, padedantis greičiau veikti visai žarnyno sistemai bei skatinantis riebalų deginimą (tik prašau, neiškeiskit to prakeikto bėgimo į 10 puodelių žaliosios arbatos – tai veikia tikrai ne taip).
5.       Kaip sako viena daina – gyvenimas yra gyvenimas. Kiekvienos sekundės nesuplanuosi, nepavyks ir visada laikyti ideologijos paveikslo. Kartais tenka ilgiau užsibūti mieste ar mokykloje, įvyksta neplanuota kelionė – ir tu turi valgyti, nes to reikalauja tavo fizionomija. Tai normalu ir to nepakeisi, tad verčiau su savimi rankinėje/kuprinėje visuomet turėk atliekamą šaukštelį ar šakutė, jog maksimiake ar rimiake neturėtum dar vienos progos nusipirkti bandelės ar ale „sveiko“ granolos batonėlio – prigriebk varškytės ar salotų – šaukštelį jau turėsi, o ir kalorijų normą sutaupysi.
6.       Egzistuoja ir dar vienas faktas, verčiantis mus bėgti nuo sveikos mitybos (gaila, jog bėgame tik mintyse) – laiko trūkumas, ypatingai ryte kažką pasigaminti. Jau šimtą kartų pasiteisinęs būdas – maisto paruošimas iš anksto. Supjaustyk vasius ar daržoves į smulkesnius gabalėlius ir sudėk į atskyrus šaldymo maišelius bei į kamerą. Atėjus rytui beliks viską sudėti į mikserį ir užpilus kokio nors skysčio (vanduo/augalinis pienas/kokosų vanduo) gausime paradoksaliai skanų kokteilį (nes vaisiai visada skanu).
7.       Jei su savo sveika gyvensena nori pakeisti ir savąjį kūną (nes kas to nenorėtų? Ir aš kalbu ne tik apie plonėjimą/storėjimą, bet ir pačių raumenukų išryškinimą) – fotografuok save. Prieš veidrodį, su apatiniais drabužiais – vėliau kuo greičiau nuotraukas perkelk į kompiuterį ir ištrink iš telefono, jog nereiktų aiškintis, kokiam porno žurnalui dirbi ir po mėnesio atlik tą patį. Vėliau sulygink nuotraukas – turėtum matytis šiokius tokius pasikeitimus, kurie gali tave labai pasvkatinti nemesti šios veiklos!
8.       Kažkada cinamonas buvo brangesnis už auksą ir moteriškų žurnalų gerbėjos (ok, keliu ranką), prisiskaičiusios nemažai straipsnių tai tikrai galėtų patvirtinti. Puikus prieskonis, kuris tinka turbūt prie bet ko ir suteikia nuostabų aromatą dar ir normalizuoja cukraus kiekį kraujyje (mažėja rizika susirgti diabetu) bei padeda organizmui atsigauti po riebaus maisto – šios dvi savybės padeda lengviau „kūdėti“, o aš dar ir neminėjau cinamono gydomųjų savybių!
9.       Motyvacijos stiklainis – taip aš jį vadinu. Už kiekvieną sėkmingai atliktą treniruotę į jį įdėk po eurą ar penkiasdešimt centų vardan savo svajonių pirkinio (geriausiai, jog jis būtų susijęs su sveika gyvensena – tai gali motyvuoti vėliau) – jei praleidinėsi treniruotes, negausi to ko nori, o šitas motyvacinis stiklainis dar padės ir išsiugdyti valią (atsakingai įdėdinėti pinigus ir neišimti jų nedoriems tikslams).
10.   Fotografuok viską, ką valgai ir kaupk šias nuotraukas kompiuterį – matant pasikeitimus savijautoje ar kūne, vėliau galėsi nuspręsti, matydama visą maistą, kurį valgai, ar tau užtenka kalorijų, o gal atvirkščiai jų per daug, ar pakankamai baltymų ir t.t.
Tikiuosi, jog bent vienas patarimas Jums pasirodė pravartus ir jį panaudosite. Linkiu gražios savaitės, Simona.

2 komentarai:

Gabrielė Petruokaitė rašė...

Kaip džiaugiuosi atradusi Tavo tinklaraštį!!! Esi nuostabi rašytoja.

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

AČIŪAČIŪAČIŪ OMG