2015 m. vasario 20 d., penktadienis

Citrininis sūrio pyragas+patarimai mėgstančioms eksperimentus virtuvėje

Šį penktadienio vėlų vakarą, nesijausdama visiškai pavargusi, prisiminiau, jog jau labai seniai su Jumis dalinausi savo mylimais receptais. Nuo gruodžio mėnesio tapau priklausoma nuo kulinarijos ir viskas perėjo į kitą lygmenį - pradėjau kurti įvairius receptus pati (vienu jau dalinausi čia). Buvau pradėjus galvoti, kad tai pakenks mano sveikos mitybos planui, bet juk kartais tokie pasismaginimai išeina tik į naudą ir nesijauti visiškai suvaržytas maisto prasme. Tad nebijokite eksperimentuoti virtuvėje, tik prieš pradedant tai daryti būtinai...
  • pasiskaitykite apie tai, kiek laiko reikia kepti vienokius ar kitokius produktus ir kokioje temperatūroje... negalima visko vertinti pagal išvaizdą - išorėje pyragas gali būti apskrudęs, o viduje būti "pusžalis";
  • pasižiūrėkite kaip produktai derinasi. Kepant įvyksta cheminiai procesai ir rezultatas gali gautis visiškai kitoks, nei tikėjotės;
  • pabandykite jau turimuose receptuose pakeisti kelius komponentus (pavyzdžiui aš, kaip sveikos gyvensenos propoguotoja, stengiuosi padaryti sveikesnes recepto variacijas).
Na, o apačioje puikuojasi saldaus skonio sūrio pyragas (mano "kūrybos")! Jei išbandysite ir turite INSTAGRAM'o programėlę (mano profilis - s_aleksandraviciute), prie recepto padėkite groteles #manodebesys! Ačiū ir gero savaitgalio!


Reikės:

  • 220 g. mylimų, paprastai laužomų sausainių (aš naudojau "Selga");
  • 100 g. sviesto;
  • 250 g. maskarponės sūrio;
  • 400 g. kondensuoto pieno;
  • 1 vidutinio dydžio banano;
  • 1 vidutinio dydžio kiaušinio;
  • 1 citrinos tarkuotos žievelės;
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės pastos (jei neturite, galima naudoti esenciją, vanilinį cukrų (tik dėkite jo daugiau, kad jaustumėte aromatą), smulkintą vanilę arba iš viso nedėti šio prieskonio).
Gaminimo būdas:
Sausainius susmulkiname (tai galima daryti keliais būdais - rankomis, virtuviniu kombainu arba mano atveju, juos sudėti į konditerinį maišelį ir galvojant apie erzinančius dalykus, kočėlo arba paprastos sienos pagalba, liejant pyktį sudaužyti sausainius), o sviestą ištirpdome puodelyje, vidutinėje temperatūroje. Šiuos du komponentus sumaišome ir paskleidžiame po skardą (pasirūpinkite, jog ji būtų tinkama sūrpyragio gamybai, jog atšalus, skardos sieneles būtų įmanoma nuimti, o dugną paliktį (iš bėdos galima naudoti ir netokią "įmantrią", tačiau vaizdas nebus toks estetiškas, koks turėtų būti)), rankomis padarome kietą pagrindą. Blenderio pagalba sumalame į vieną masę kiaušinį, kondensuotą pieną, maskarponės sūrį, bananą ir citrinos žievelę bei vanilę. Masę paskleidžiame ant sausainių ir pyragą kišame į 170 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame apie keturiasdešimt minučių. Pyragui iškepus, paliekame jį kabario temperatūroje penkiolikai minučių, jog nebūtų per karštas dėti į šaldytuvą. Šaldytuve pyragą laikyti bent tris valandas, kad sustingtų, o vėliau jau galėsite skanauti!

Beje, negaliu užmigti, dėl to, jog rytoj įvyks mano labai laukiamas renginys "Knygų mugė 2015", o prieš tokius dalykus visuomet negaliu ilgai užmigti, nes maloniai jaudinuosi (:D).
Simona.

4 komentarai:

guaca mola rašė...

Šaunuolė, kad neleidi laiko prie PC (pvz, kail aš), o keliauji į knygų muges, bandai receptus.. :)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

hah, patikėk manimi, prie kompiuterio aš ilgai prabūnu :DDD Bet ačiūū :)))

Anonimiškas rašė...

Ka siuo metu skaitai?

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

vis pamirštu pakeisti skaitomą knygą. :DD Jana Frey "Oras pusryčiams" :)))