2015 m. liepos 27 d., pirmadienis

Motyvacinis pirmadienis: braškių pyragaičiai

Aš esu beveik tikra, jog kiekvienos močiutė ar mama ar teta ar draugės mama ar kitą pus gatvės esančios kepyklos vyriausioji šefė yra pasišventusi pyragų kepėja. Arba tiesiog mėgstanti gaminti. Ar mylinti valgomąsias boružėles. Labai tikiuosi, jog bent vieną asmenį iš įvardytų pažįstate ir Jums jis yra dovanojęs vasaros skonį.

Pas mane, toji geroji fėja yra močiutė. Nieko ypatinga, ji kaip ir iš visų tų anekdotų stengiasi, jog jos anūkė niekaip nesulystų arba bent jau nebūtų alkana. Tad braškių tortas yra įprastas kasmetinis akcentas, kuriuo mūsų šeimoje pažymimas raudonų uogų uždarymo sezonas. Prieš kelias dienas tokio gabalo sukirtus praslinko visa vaikystė per akis kaip ir svarstyklių rodyklė - nežymiai, bet pasisuko į dešinę pusę (juokauju, net nesisvėriau). Ir įžeisti tokios nuostabios kepėjos negalima, to ir Jums daryti nelinkiu.

Štai nuotraukoje, esančioje dešinėje pusėje galite pamatyti tipinio braškių torto nuotrauką. Pas mus jis būna kiek kitoks (nebūna tos viršutinės želės, o braškės puikuojasi visame torte), tačiau maistinė vertė panaši: biskvito saldumas atima žadą visiems diabetikams, o grietininio pagrindo riebumas priverčia atšokti viršutinės džinsų sagos siūles. Bet geras skonis tiktais vargo kaina...

Myliu šį pyragą visa eisybe ir keikiuosi, jog per mano gimtadienį tokių gėrybių neprigaminsi, o dar labiau nepatinka jame tai, jog valgydamas jauti sąžinės graužimą. Tad sukūriau alternatyvą - galite gaminti ir be glitimo ir be cukraus ir be pieno produktų (jei esate alergiški). Veganinės versijos neišėjo sukurti, bet esu tikra, jog šios maisto raciono krypties mylėtojai suras išeitį kiaušiniams ir želatinai.

6 pyragaičiams reikės:
  • 1/4 puodelio avižų dribsnių (jei yra reikiamybė, rinkitės be glitimo, bet tinka visokios);
  • 1 kiaušinio;
  • 1/2 puodelio graikiško jogurto (jei yra reikiamybė, rinkitės sojų jogurtą);
  • 2 šaukštai medaus arba agavų sirupo;
  • 1/2 banano;
  • Braškių tiek kiek liežuvis pageidauja (jei nebeturite, tiks ir mėlynės, žemuogės);
  • 3 šaukšteliai želatinos ir truputis vandens.
Gaminimo būdas:
Pirmiausia pasirūpiname biskvitu - avižas ir kiaušinį suplakame blenderiu ir visą masę sudedame į 6 keksiukų formeles. 180 laipsnių orkaitėje mini biskvitus kepame apie 12 minučių ir traukiame juos atgal į dienos šviesą prieš tai patikrinę, ar gerai iškepė. Ant visų keksiukų viršaus sudedame po norimą kiekį uogų. Toliau ruošiame želatiną: subėrus į puodelį visus šaukštelius, apsemiame juos vandeniu ir gerai išmaišome. Mažame puode užverdame vandenį, į jį dedame mūsų puoduką su želatina. Ją maišome, kol išsilydo ir sukrečiame į blenderį su jogurtu, bananu ir pasirinktu saldikliu. Viską sumalame iki vientisos masės ir ją pilame ant mūsų keksiukų. Pyragaičius kišame nakčiai į šaldytuvą ir štai Jums, sveikoji alternatyva!

Patarimas: ingredientų skaičių didinkite priklausomai nuo norimo padaryti pyragaičių kiekio, įmanoma padaryti ir visą tortą atitinkamai ilgiau kepant biskvitą! Jei gaminate pyragėlius keksiukų formelėse, siūlau naudoti popierines, nes jas prakirpus matosi visas grožis, na o jei darote tik sau - galite naudoti ir daugkartines formeles, tik vargu savo maisto nuotraukas su prierašu #healthyfood galėsite publikuoti instagram'e dėl etikos stokos (nedidelis praradimas).

Nors kalorijų visame produkte neskaičiavau, visi šeši keksiukai gali virsti tavo pusryčiais (ir baltymų, ir angliavandenių, ir riebalų yra, kurių tikrai nereikia bijoti), o man jie yra tobuli užkandai arba prieš/po treniruotės.

Tikiuosi, jog sužadinau apetitą,
Simona. :)

Komentarų nėra: