2016 m. rugpjūčio 23 d., antradienis

Problemos iškylančios prieš mainų metus arba prieš įprastas keliones

Turiu daug svajonių bei tikslų (šimtą iš jų galite perskaityti čia) ir tai žino daugelis žmonių, bent kiek ilgėliau pabendravę su manimi. Dažnai nebandau to slėpti, nes mitais apie neišsipildymą netikiu, o tos realistiškos fantazijos nėra naujo verslo idėjos (jei būtų, turbūt tiek daug liežuviu neskaldyčiau). Plius apie tai pasakius kažkam, jaučiu, jog dabar jau ir nėra labai kur dėtis, nes norisi įrodyti, jog galiu po vienuoliktos klasės išvykti mėnesiui į Australiją arba įgyvendinti trijų metų didelę svajonę - sudalyvauti mokslo metų mainų programoje. Kitu atveju dar gali kiti pagalvoti, kad tuščiai kalbi (ir deja taip kartais atsitinka), bet šioje vietoje neturėtų rūpėti kiti, o ir tu turi žinoti, kad kartais gali nepasisekti, tačiau tai neturėtų tavęs sustabdyti nuo bandymo dar kartą. Ir dar kartą. Beje, nors šie visi patarimai bus pritaikyti būtent būsimiems mainų metų moksleiviams, turėtų praversti ir merginoms, svajojančioms tiesiog pakeliauti.

PINIGAI. Dažniausiai tai yra pats pirmas dalykas, kuris nebeleidžia tau net galvoti apie savąją svajonę. Taip, mainų programos dažniausiai yra mokamos. Ir dažnai jos gali kainuoti daug daugiau nei tėvų mėnesinis atlyginimas, o dar pridėkime ir įprastas ar netikėtas išlaidas nuvykus (apie 150 eur. į mėnesį, bet priklauso, kokioj šaly gyveni. Kokioj nors Šveicarijoj tikrai reikėtų daugiau). Yra du būdai: arba ilgai pačiai taupyti, susirasti darbą, o per šventes prašyti giminių ne dovanų, o pinigų (ir šitam planui reikės ilgiau nei metų pastangų), arba pasidomėti, kaip būtų įmanoma gauti paramą. YFU kiekvienais metais siūlo kursus, kurie supažindina su šia marketingo puse ir juos aplankyti turėtų būti verta ne tik mainų moksleiviams. Tokia patirtis padės ir ateityje, bus puikus prierašas CV bei ką gali žinoti, galbūt pati kada nors norėsi surengti projektą, kuriam lėšų rinkimo įgūdžiai bus naudingi. Tad nebijok ieškoti pinigų ir iš nepažįstamų žmonių, tokie dalykai kaip fondai ar socialine prasme atsakingi asmenys tau gali padėti išvengti pinigų kliūties.

APLINKINIŲ REAKCIJA. Visada bus močiutės, kurios apsiverk, visada bus draugai, kurie kartos, jog neverta kartoti kurso mokykloje (jei labai pasistengsi - nereiks), visada atsiras žmonių, kurie kartos Jeanette's Winterson sakinį, tik galbūt kitais žodžiais: "Kam būti laimingai, jei gali būti normali?". Taip buvo ir man, ir jei tau taip nebus ir visi šį tavo sprendimą matys iš tokios pat geros perspektyvos kaip matai tu - gali džiaugtis, gyveni socialdemokratų partijos būstinėj, kur viskas visuomet it žvaigždutėmis ir šypsenėlėmis klota. Vienintelis patarimas, kurį gali perskaityti bet kokiame "labai gyvenimą pakeičiančiame" straipsnyje - tai tavo gyvenimas, ne kitų. Ir tu tai darai dėl savęs, ne dėl kitų. Ir verkiantis vaikinas, kuris liepia pasirinkti tarp jo ir mainų galvoja apie save, o ne apie tai, kas geriausia tau (ir rinkis mainus, jeigu tokia situacija atsitiks). Mane tėtis visu 100 proc. palaikyti pradėjo tik po motyvacinio pokalbio, skirto tėvams, su YFU programų koordinatore. O tam tikri draugai sakė, jog darau tikrai kvailą dalyką iki tol, kol nepaaiškinau, kodėl man to reikia. Tad jei sulauki daug neigiamos reakcijos, žodžiais paversk aplinkinius į savo pusę arba kreipkis į savo organizaciją, ji tau turėtų padėti. Tas pats galioja ir kelionėms - jei tavęs neišleidžia, bet tu gali ir nori - kalbėk, kalbėk, kalbėk.

Sion
ŠALIES PASIRINKIMAS. Nuo tos pačios dienos, kuomet pirmą kartą apsilankiau Šveicarijoje, pamilau šią šalį... nors net ilgai joje nebuvau - vos keturias valandas: spėjome apžiūrėti dalį įlankos ir pavalgyti. Tačiau visada apie šią sūrių žemę mąsčiau kaip apie vietą, kurioje galiočiau atlikti kokią nors profesinę praktiką. Mano pirmasis mainų pasirinkimas - Čilė, bet tėvai nenorėjo išleisti keliauti už Europos ribų, o ir mainų kaina gerokai didesnė. Tad kai teko rinktis tarp Europos šalių, pirmiausiai nusprendžiau, kokia kalba noriu išmokti šnekėti (ar ji bus perspektyvi ateityje, ar ji reikalinga mano svajonių profesijai, ar ja kalba šalyse, kurias labiausiai norėčiau aplankyti. Galbūt ši kalba turi įdomią praeitį ir daug garsių litearatūros darbų orginalo kalba būtent ši ir t.t.). Taip pat man buvo svarbus ir saugumo aspektas, kokioje šalyje dar nesu buvus/mažai mačius, šalies kultūra ir perspektyvos joje ateityje ir t.t. Paklauskit savęs, kodėl važiuojat į mainus ir labai greitai turėsite atsakymą, kur turite važiuoti. Mano atveju tai buvo Šveicarijos prancūziškoji dalis. O po 11 klasės, tikiuosi, atsakymas bus mėnesis Australijoje.


PASIRENGIMAS, IŠSIRUOŠIMAS. Jeigu važiuosi su YFU programa, vasarą turėsi seminarą, kuriame ne tik sutiksi daug bendraminčių žmonių, su kuriais užsimegs draugystės ir Lietuvoje, bet ir galėsi išgirsti visus atsakymus į tavo klausimus - kokio dydžio turėtų būti lagaminas, už ką priimančioji šeima bus atsakinga ir t.t. Tačiau yra daug moralinių aspektų ir iki vasaros. Aš į mainus nebūčiau išvažiavusi, jei... nebūčiau nuėjusi į paauglių "vakaronę" (ir kas sako, jog ten visi tik nedekvačiai linksminasi). Beje, į jį mane nuvilko draugės vos ne per prievartą, net sumokėjo už mane įėjimo kainą (kurią vis dar esu skolinga). Ir ten, apie pirmą nakties susipažinau su mergina, kuri ruošėsi važiuoti į mainus. Aš šią savo svajonę jau buvau nurašius dėl pernelyg didėlės pinigų sumos, tačiau išgirdusi, jog ji ieškosis rėmėjų, supratau, jog nenoriu visus metus varvinti seilę žiūrėdama jos instagram'ą ir supratau, jog jei net nepabandysiu - ilgai save kaltinsiu. Matot, aš toks žmogus, kuriam lengviausiai į šikną galima suduoti matant, kaip kiti bendraamžiai ir panašių savybių žmonės greičiau tobulėja už mane. Gal tai ir nėra geras būdo bruožas, bet tai mane motyvuoja ir pačiai nesėdėti vietoje. Tad jei nebūčiau nuėjusi - greičiausiai dabar, kaip ir daugelis, bijočiau naujų mokslo metų pradžios Lietuvoje. Mano pirminė klaida - nepasirašiau motyvacinio laiško sau. Nuleidau rankas dėl tokio dalyko kaip pinigai, kai žinojau, jog ši patirtis man pakeis gyvenimą. Tad po audringo savaitgalio, pirmadienį nuobodžių pamokų metu į užrašinę užsirašiau, kodėl noriu išvykti, o grįžus namo jau rašiau įvairius CV, skambinėjau įvairių įmonių direktoriams ir t.t. O jeigu tik būčiau tai padarius anksčiau - galbūt būčiau susirinkusi daug didesnę dalį sumos, nei pavyko dabar. Tad pasirašykit SAU motyvacinį laišką su žodeliu TODĖL. Ar stojant į universitetą, ar prieš besituokiant ar prieš išvažiuojant į mainus - jis padės sunkesnėmis akimirkomis. Tikrai. Beje, to ji draugė taip ir neišvažiavo.

Mokslo metų mainų organizacijos Lietuvoje (nevisos):
YFU, AMES, ROTARY, KALBA.LT ir t.t.

31 komentaras:

criminals deserve no mercy (suicide squad fangirl) rašė...

Valiooo! Pagaliau sulaikiau įrašo tema apie kurią man LABAI reikėjo informacijos.
Labai labai labai dėkoju tau♡ puikus įrašas, neabejoju pagelbiantis bet kam!
Na o dabar šiek tiek klausimų:
1. Ar bet kokia įmonė gali tapti tavo rėmėja? Jei ji tave parems, kokia nauda iš to pačiai įmonei?
2. Prieš kiek laiko, kada buvo ta vakaronė, ir kada pradėjai skambinti ir ieškoti rėmėjų
3. Ar iš pat pradžių, kai pasakei kad nori išvykti už tokią sumą tėvai nepritarė ar pritarė sprendimui? (Nes savo tėvam užsiminiau - per brangu, neapsimoka, kokia esmė važiuot į kitą šalį mokytis jei gali mokytis Lietuvoje ir t.t. :c)
4. Kaip atsikirsdavai į draugų pasisakymus, jog tas išvykimas "nesamonė"?
5. Ir gal kiek laisvas ir asmeniškas klausimas, kodėlgi toji draugė neišvažiavo?
Būčiau labai dėkinga už atsakymus!
ir dar kartą padėkosiu: nuostabus įrašas!!!!! Labai tau dėkoju :)

Anonimiškas rašė...

Saunus irasas! Labai reikejo jo man :) galbut dabar pabandysiu tevus prikalbinti xd
beje kiek mazdaug € sumokejo remejai?
Ir tu dabar lietuvoje butum desimtoke ar ne? O tai kaip tu islaikysi PUPP egzaminus??? (Pati noriu vykti tokio amziaus kaip tu ir neisivaizduoju ka del ru pupp reiktu daryti ;()

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Labas, ačiū tau labai!
1. Taip, bet kokia, jeigu tik ji sutinka. Jiems tai prestižas (pvz.: RIMI giriasi, kam aukoja), taip pat jiems sumažėja mokesčiai valstybei. Kitas dalykas - kaip ir šeimos, priimančios vaikus (jiems už tai nemoka), taip ir tam tikri direktoriai yra geri žmonės, suprantantys to svarbą. Vis dėl to labaiu patarčiau kreiptis į fondus, nes dalinti pinigus - jų darbas.
2. Ji buvo sausio vidury, vėliau sekė mano paraiška YFu, pokalbiai. Tad pinigų ieškoti pradėjau tik vasario pabaigoje (tikrai per vėlai - dėl to ir rezultatas nebuvo toks vykęs).
3. Pritarė mano norui, bet bijojo dėl amžiaus. Naudą jie supranta, bet nesuprato, kodėl tokie pinigai. Bet už naują kalbą, naujus įspūdžiūs ir tokią ilgą "kelionę", kurioje susirandi pažįstamų iš viso pasaulio - verta. Be to, po mainų moksleiviai pradeda geriau mokytis, nes išmoksta greitai priimti ir daug naujos informacijos.
4. Taip pat kaip ir tėvams (3 klausimas).
5. Nebandė ieškoti rėmėjų, kiek supratau.

Ir dar kartą padėkosiu ir tau! Sėkmės!

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Anonime, kursą kartosiu grįžusi, tad ir PUPP bus dar kitais metais. Tačiau yra galimybė to nedaryti pasirinkus Ozo internetinę mokyklą. Tikslių sumų dėl UAB privatumo negaliu sakyti. :(

Anonimiškas rašė...

Aaa, viskas aisku :) o dar: ar pvz uztenka i sveicarija arba prancuzija vaziuoti beveik visiskai nemokant prancuzu? (Tiesiog pasisveikinimo frazes ir tokius zodzius kaip mergaite, vaikas, moteris, kate ir pns?)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Taip. :) Tokią informaciją galima rasti yfu.lt

rhaenys rašė...

Liuks įrašas! Labai ačiū už patarimus ir išsamią pagalbą, nes tokiame dalyke kaip mainų programa dar esu balta varna ir nemoku nei tėvų įtikinti, nei suprantu ;(
beje, kokio maždaug kokio amžiaus patartum vykti į mainų programą? Ir jei ne paslaptis, kiek metų buvo kai pirmą kartą susidomėjai tokiu dalyku ir užsinorėjai išvykti?

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

YFu leidžia vykti nuo 15 iki 18, tad aš jau penkiolikos išvykau (nors jau greit sueis 16). Labai priklauso nuo žmogaus, kad pasiruošusi - tada ir vyk. :)
O aš programa susidomėjau būdama dvylikos.:)

Leja rašė...

Labai geras irasas, manau pagelbes daug zmoniu :) (man taip pat <D)
beje ar sunki prancuzu kalba? Nes noriu mokytis, bet visur tik angliski forumai, tai pvz manau kad italam ispanan, anglam lengviau mokytis prancuzu nei lietuviui... tai va ar sunki prancuzu kalba lietuviui, mokanciam tik angliskai? Beje, kiek jau lati moki sios kalbos? Jau susisneki laisvai gal? :)

Anonimiškas rašė...

Sveika, ziurek man reikia patarimo, nes yfu of. puslapy to neraso. Man siuo metu 14, eisiu i 8 klase. Mano gimtadienis balandi (man bus 15 balandzio pabaigoje). Labai noriu desimtoj klasej isvaziuot pagal mainu programa, bet dabar kai perskaiciau kad reikes kartoti kursa nelabai noriu ypac del tu pupp... tai kaip manai gal geriau vaziuoti kitais metais t.y. devintoje klaseje? Ar gal geriau palaukti iki tos desimtos?

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Lėja, ne vokiečių, bet ir ne anglų. :D Kalba sunki, tikrai yra daug įv. išimčių, o ir tartį perlaužiau tik po savaitės atvažaivimo čia (o tai yra labai neseniai). Anksčiau (t.y. 4 metus) nelabai stengiausi mokintis kalbos, tad nieko ir nemokėjau, kaip ir dažnai būna antrakalbiams. O susišnėkėt laisvai - baik tu. Jei taip gerai sektųsi, nevažiuočiau prancūzų mokytis. :D
Anonime, aš siūlau laukti iki dešimtos ir nusispjauti dėl to kurso kartojimo (nors kaip ir sakiau, yra internetinė Ozo mokykla - bet tik ar norėsi per metus baigti ir mainų šaly, ir Lietuvoj mokyklas - nepatirsi tiek daug džiaugsmo). Kas tie metai, kai visas gyvenimas priešaky. O ir patirtis neįkainojama. Plius, pažinosi abi kartas - daugiau draugų. :)

Anonimiškas rašė...

O tu prancūzų per duolingo mokeis, ar kokia knygą buvai nusipirkusi? Jei taip, tai kokią? :)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Duolingo - nemokama ir labai efektyvu.:)

Anonimiškas rašė...

O kiek laiko maždaug mokeisi per duolingo prieš Šveicariją jei ne paslaptis? :)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

1,5 mėn, bet tikrai ne tokiais krūviais, kokiai turėčiau. Be to, toliau mokinuosi ir atvykus čia. :)

Anonimiškas rašė...

Sveika labai prasau atsakyk nes yfu.lt neitin suprantu ...
Zodziu:
1. Ar negali remeju ieskoti savarankiskai? (Nes yfu raso kad uzsiregistravus mainams ir norint ieskoti remeju reikia dalyvauti kazkokiame seminare ir ismokti kaip susirasti remeju ?)
2.ar remejai tau bent padenge ketvirti -penktadali sumos?
3. Ar remejais gali buti bet kokia firma? (Pvz netgi maxima, palink (IKI), RIMI, NOrfa, ir t t?)

Atsiprasau uz ne lt raides :(

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Labas, žinoma!
1. Gali, jeigu tik žinai kaip. Parašyk į YFU, ar jie tau gali atsiųsti remėjų paieškos paruoštuką, su juo bus lengviau. :)
2. Taip.
3. Taip, jeigu ji sutinka.:)

Anonimiškas rašė...

O tu dalyvavai seminare, ar rasei YFU kad atsiustu paruostuka?

Lena Ødegaard rašė...

Aciuuuuuu!!!! Nuostabus irasas, bent jau man padejes nepasiklysti toje mainu painiavoje ;( dabar dar labiau uzsimaniau dalyvauti mainu programoje... :)
beje, kodel is pat pradziu norejai vaziuoti i cile? Kas joje tave taip sudomino jei ne paslaptis?:)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Anonime, dalyvauti negalėjau, bet buvau užsiregistravusi, todėl paruoštuką gavau. Šiaip ar taip, prieš pradėdant rinkti lėšas, YFU reikėtų perspėti.
Lena, AČIŪ! Šiltas oras, ispanų kalba (!!! kurią vistiek kažkada ir kažkaip išmoksiu), vakarėliai (:)) ir visiškai kitokia gamta bei kultūra nei Europoje!

Anonimiškas rašė...

Beje, ar pinigus (netiketoms išlaidoms) Šveicarijoje tu turi grynaisiais ar kortelėje? :)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Jeigu kalbi apie kišenpinigius, pusę sumos turiu grynais, o pusę - kortelėje.

Anonimiškas rašė...

sveika!gal galetum kitame irase aprasyti ka nuveikei per sia savaite? butu idomu isgirsti :)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Labas apie mano veiklas įrašų tikrai bus, tačiau šią savaitę greičiausiai ne, nes sirgau kelias dienas ir net nelabai turiu ką pasakoti (bet greičiausiai darysiu mėnesio veiklas). :) Kitas įrašas bus ne apue mainus, nes nesinori viso tinklaraščio padaryti tik apie tai.:)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Labas apie mano veiklas įrašų tikrai bus, tačiau šią savaitę greičiausiai ne, nes sirgau kelias dienas ir net nelabai turiu ką pasakoti (bet greičiausiai darysiu mėnesio veiklas). :) Kitas įrašas bus ne apue mainus, nes nesinori viso tinklaraščio padaryti tik apie tai.:)

Anonimiškas rašė...

O tu po visokias vietoves su savo ''host family'' (xd) keliauji ar su specialiu mentoriumi?

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Su host šeima, draugais arba viena:)

Simona Katiliūtė rašė...

Sveika Simona,
Esu labai susidomėjusi mainų programomis, tačiau čia visų klausimų nesinori rašyti. Galbūt galėčiau su tavimi susisiekti el. paštu?

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Žinoma, su malonumu atsakysiu į klausimus! Gali ir į fb rašyt, ir į el. Paštą - visi kontaktai skiltyje "kontaktai":)

rhaenys rašė...

Sveika! Instagrame mačiau, kad jau pradėjai eiti į mokyklą. Ar aprašysi savo dieną mokykloje, kaip sekėsi, kokios pamokos tau vyksta ir t.t.? :)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Būtinai!