2014 m. gegužės 13 d., antradienis

L.J. Smith trilogija "Pavojingas žaidimas"

Prieš savaitę baigiau skaityti L.J. Smith - žmogaus, kuri daugumai vampyrų ir populiariosios litearatūros skaitytojų mylėtojų yra puikiai žinoma trilogiją "Pavojingas žaidimas".
Trumpai apie L. J. Smith:
48-erių metų (tai nėra aiškiai žinoma, nes savo amžių moteris slepia) rašytoja tikrai turi kuo pasigirti - išleidusi daug knygų (neradau tikslaus skaičiaus, tačiau visi jos darbai viršija 50 parašytų knygų ribą), pagal kuriuos buvo sukurti serialai (geriausias ir žinomiausias - "Vampyrų dienoraščiai", tačiau reikėtų nepamiršti ir "Slaptojo rato", kuris nebuvo toks populiarus (yra pastatytas tik vienas sezonas), tačiau asmeniškai man - daug įdomesnis), spėjo gerai užsidirbti ir iš viso pelno gerai pagyventi - juk nedaugeliui rašytojų pavyksta save išlaikyti tik iš meno. Universitete baigusi anglų kalbą bei fiziologinę psichologiją, moteris pradėjo dirbti pradinių klasių auklėtoja, tačiau supratusi, jog tikroji jos aistra - rašymas, greitai šį darbą metė ir visas viltis sudėjo į savo svajonę (dėl šio fakto, iš jos galėtų pasimokyti kiekvienas) ir greitai pasirodė jos pirmoji knyga "The Night of The Solstice", kurią ji jau buvo parašiusi besimokinant vidurinėje mokykloje ir einant į koledžą. Karjerą ji tęsia lygi šių dienų (tiesa, 1998 metais ji buvo padariusi gan ilga, dešimties metų pertrauką) ir jos knygos yra žinomos visame Pasaulyje, neaplenkiant ir Lietuvos (nors palyginus, čia jos knygos nesulaukė didelio pripažinimo, todėl tikrai nerasite vietiniame knygyne visų L. J. Smith kūrinių, kurie būtų išversti į lietuvių kalbą).

"Pavojingo žaidimo" trilogijos dalys:
  1. Medžiotojas;
  2. Gaudynės;
  3. Spąstai.
"Pavojingo žaidimo" turinys:
Džėnė - mergina, kuri savo vaikinui Tomui nori padaryti kuo jaukesnį ir smagesnį gimtadienį. Prieš tikrąjį gimtadienio vakarėlį mergina sukviečia geriausius draugus (Maikas, Di, Odrė, Zakas ir Samerė) pas ją į namus linksmai pasėdėti ir draugai užtinka Dženės nupirktą žaidimą, kuris skirtas specialiai Tomo gimtadieniui. Dėl tam tikrų veiksmo aplinkybių mergina ne itin noriai nusiteikusi jį žaisti, tačiau draugų spaudimas padaro savo - iš popierinio žaidimo kerpamos figūros ir piešiami didžiausi asmeniniai košmarai... taisyklės skelbia, jog žaidėjai turi prisiekti, kad supranta, jog žaidimas yra tikras, tačiau niekas nežinojo... kad viskas ir yra visiškai tikra - mirtini pavojai prislegia paauglius ir jie iškeliauja į šešėlių pasaulį, kuriame laukia įsimintini, tačiau tikrai nesmagūs nuotykiai.

Mano nuomonė apie "Pavojingą žaidimą" ir L. J. Smith:
Dar žiemą skaičiau kitą šios autorės knygą "Slaptasis ratas" - tiesa, tai tikrai nebuvo vienas geriausių mano skaitytų kūrinių, tačiau tą patį galėčiau pasakyti ir apie "Pavojingą žaidimą", kurį vertinu labai panašiai. Perskaičiusi jau keturias L. J. Smith knygas privalau pasakyti, jog autorė puikiai apibūdina aplinką, kurioje vyksta veiksmas - nepraleidžia nemenkiausios dalelytės, dėl kurios knygą skaitau lyg filmą, viskas atsiveria prieš akis. Tas pats yra ir su veikėjais - pilnai atskleisti charakteriai, apgalvotas kiekvienas jų sakinys. Šios dvi priežastys įrodo, jog autorė yra tikrai profesionali, tačiau esu įsitikinusi, jog jos stilius - ne man. Šios knygos yra sulaukusios daug liaupsų, tačiau vistiek neįtraukia manęs taip kaip kitos paaugliams skirtos fantastinės knygos. Vis dėl to, Austėjos paliepimu dar turėsiu perskaityti kelias jos knygas ir būtinai parašysiu jų aprašymus, tačiau jeigu vėl jos nuvils - atsisveikinsiu su L. J. Smith ("Vampyrų dienoraščiai" jau atsibodo - įpusėjus ketvirtą sezoną nustojau žiūrėti serijas). Tiksliau įvertinant šią trilogiją turiu pabrėžti, jog iš trijų dalių patiko tik pirmojo kūrinio įžangą, o pabaigos - visų... tačiau nelikau patenkinta pačiu išdėstimu, knygos turiniu, nes viskas vyko per lėtai.
Bendras įvertinimas - 7/10

Rekomendacijos (knyguklubas.lt):
G* - Tai pirma mano skaityta šios autorės knyga. Ir mane tikrai sužavėjo, įtraukė, paliko gerą įspūdį. Norisi skaityti kitą dalį. Tik vienas keistas dalykas... Kaip kažkas jau rašė, nejaučiau Džiulianui didelės antipatijos, o jis man net patiko! Gal keistokas, bet reikės pažiūrėt, kas bus kitose dalyse. Knyga patiktų fantastikos megėjams ir romantikos, gal šiurpios romantikos išsiilgusiems skaitytojams :)

Silvija Mano nuomonė apie knygą - 5/10. Na kažkaip visai nesugundė. Pasirodė tokia banali, neintriguojanti... Vos prasidėjo veiksmas, tas Džulianas sako: až tave myliu Džene. Ach. Kažkokia muilo opera. Net nesinori kitos dalies skaityt, rimtai sakau. Geriau pataupysiu laiką geresnėms knygoms :)
P.S. paprastai L.J.Smith knygos yra žiauriai geros, tik šia viena nusivyliau.

Tiek šiam kartui,
Skaitytoja Simona.

2 komentarai:

^^ Simona ^^ rašė...

Smagu matyti, kad tavo įrašai vis dažniau ir dažniau pasirodo. Visada jų laukiu. :) Rodos, geros knygos. Iš tiesų sudomino!

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Owww, Simona, kokie gražūs žodžiai ;))**