2015 m. birželio 20 d., šeštadienis

John Green "Popieriniai miestai"

Knygos - hobis, kurį paskutiniu metu labai apleidau, o gaila... lietingomis popietėmis, kurios turėtų mus "lepinti" ateinančiomis dienomis, labiausiai mėgstu išsivirti mėtų arbatos (ir ach, kadangi dabar vasara - lapeliai būna žali, kas itin teigiamai atsiliepia arbatos skoniui) ir skaityti besiklausant lietaus barbenimo į langą. Šiandien noriu su Jumis pasidalinti knyga, kurią jau perskaičiau gana seniai - tai John'o Green'o "Popieriniai miestai".
Knygos atsiliepimui teigiamą poveikį gali turėti tai, jog šią Kventino meilės istoriją skaičiau kelionėje, o kaip žinote (o gal ir ne), mano manymu daugiausiai dėmesio ir geriausias rekomendacijas turinčias knygas visada palieku atostogoms, kad jos taptų dar šaunesnės.

Istorija rituliuojasi apie mokyklą baigiantį paauglį, kurio slapta simpatija yra Margo - mergina gyvenanti kaimynystėje, su kuria puikiai sutardavo anksčiau. Vieną įprastą naktį, Margo įšoka pro Kventino langą ir pasiūlo jam praleisti naktį su ja ir atkeršyti visiems priešams. Po adrenalino pilnos nakties Margo dingsta - pasirodo, tai įprastas įvykis jos šeimoje, tačiau mergina visada palieka užuominas kaip jos ieškoti ir Kventinas leidžiasi į kelionę.

Pagrindinis dalykas, kuris sužavėjo šioje knygoje yra tas, kad autorius nusprendė aprašyti dvi labai skirtingas personas (juk dažniausiai istorijos "balandėliams" patinka ta pati muzika, jie siekia tų pačių tikslų ir t.t.): Kventinas - jautrus, pastabus, itin subrendęs žmogus, o Margo - mergina, norinti dėmesio, neapgalvojanti savo veiksmų pasekmių. Ši pora įrodo, jog priešingybės vieną kitą iš tiesų traukia - tikėti tuo ar ne, Jūsų reikalas, tačiau man, asmeniškai, patinka bendrauti ir su žmonėmis, turinčiais panašius interesus.

Knygos stilius bus puikiai įkandamas senesnių šio autoriaus skaitytojų (populiariausia John'o knyga Lietuvoje - "Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos") - įspūdingos metaforos (vieną jų net nusirašiau ir pakabinau ant savo durų, nes mintis buvo labai gyli (o tokių pilna knyga)), nebanalūs palyginimai. Istorija nėra "dirbtinė" - skaitydamas nebegali sustoti, nes atrodo, jog viskas tikra ir vyksta čia pat - itin gyvai aprašomi veikėjų pokalbiai tam puikiai padeda.

Istorija suskirstyta į tris dalis - pirmoji, mano manymu buvo pati įdomiausia (kai kuriems žmonėms itin svarbu, jog istorija "kaustytų" nuo pat pradžių), antroji - per daug ištempta, tačiau taip pat turinti šmaikščių ir intriguojančių vietų, bei trečioji, kuri gal ir būtų geriausia, tačiau faktas, kaip baigėsi istorija man nepatiko... tikėjausi kiek kitokios pabaigos, bet ei, tai reiškia, jog istorija yra nenuspėjama, kas yra vienas didžiausių pliusų knygai, tiesa?

Jeigu dar vis nepriverčiau Jūsų bėgti į biblioteką ar nusipirkti knygos, privalau atkreipti dėmesį į pavadinimą, kuris yra kitoks nei kitų knygų (atskleidžiamas tik vidury knygos) ir apžvelgia visą istoriją iš šalies - labai norėčiau jį sulyginti su tam tikromis akimirkomis mus užpuolančiais jausmais...

O ar ši knyga man patiko labiau už legendinę "Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos" istoriją? Tektų ilgai galvoti, tačiau detektyviniai knygos linkiai verčia sakyti TAIP. Istorija išties žavesnė ir labiau stebinanti savo vingiais.

Liepos 24ąją dieną - pagal knygą pastatyto filmo premjera Lietuvoje, kuriame vaidins modelis Cara Delengvine, kuri mano nuomone puikiai tinka Margo personažui ir Natt Wolf, puikiai pažįstamas iš "Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos" kaip Augusto draugas.

Jeigu skaitėte šią knygą, kokios nuomonės?
Iki kitų kartų, Simona.

p.s. ach, net nežinau, kaip Jums pristatyti savo naująjį projektą - http://charlottemidnight.blogspot.it/, jau seniai norėjau pradėti rašyti anglų kalba, nes mano žodynas yra labai prastas ir reikia kažkokiais būdais pradėti jį gerinti, tad jei matote klaidas - nusijuokite ir pataisykite, kalboms niekada nebuvau talentinga. O šiaip, šiame naujame tinklaraštyje daugiau bus visokie vadinamieji haul'ai ir routines, nes daugiau kol kas ir negaliu parašyti anglų kalba. Tikiu, su laiku patobulėsiu, o tada jau žiūrėsim kaip bus. Kol kas rašysiu į abu tinklaraščius.

4 komentarai:

Evelina rašė...

Šauniai aprašei knygą! Man tikrai patinka skaityti štai tokias kaip Tavo recenzijas - parašyta tiek apie patį turinį, tiek apie Tavo pačios nuomonę, Tavo įspūdžius. Nepasigailėjau, kad atklydau į Tavo erdvę. Ir galiu Tave pradžiuginti, šauniai padirbėjai, sudominai, įtikinai - lėksiu bibliotekose ieškooot šios knygos! Ačiū Tau(;

Girdėjau tik tokį dalyką, daugelis rekomenduoja John Green'o knygas skaityti originalo kalba, kadangi rašytojas turi savitą, originalų rašymo stilių. Neskaitei nieko jo originalo kalba?
Aš skaičiau The fault in our stars, man patiko. Tik knygą šiek tiek pasunkino medicininės sąvokos :D

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Ačiū už šiltus žodžius. :)

Pati šiuos žodžius irgi girdėjau, tad bandymui nusipirkau John'o Green'o knygą - Abudance of Katherines. :)

Anonimiškas rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.
Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Anonime, atsiprašau, jog komentarą pašalinau, bet eeeeei, tai gera knyga ir nereikia visiems pasakyti, kaip ji baigsis - jei norės, perskaiyts ir sužinos. :)