2015 m. kovo 2 d., pirmadienis

Motyvacinis pirmadienis: ką aš valgau (plius idėjos)

Pagaliau ir vėl rašau šiai rubrikai. Iš esmės, šis įrašas turėjo jau pasirodyti labai seniai, bet kaip pirmadieniai - taip įvairios negandos (pvz.: praeitą pirmadienį pasidarė bloga, raičiausi iš skausmo ant grindų, dar praeitą buvau pernelyg pavargusi po koncerto, be to vasario 16oji - nei šis, nei tas apie tai tokią dieną rašyti...).

Taigi, šiandien su Jumis dalinuosi savo maisto dienoraščiu, kurį pildau, jog matyčiau savo progresą, matyčiau koks maistas davė tam tikrų rezultatų ir prie to visada galėčiau grįžti.

Valgau apie 5-6 kartus į dieną, kas 2.5-3 h. Priklauso nuo tuo, kuomet einu miegoti ir nuo to, ką valgiau per didžiuosius patiekalus, kaip susidelioja būreliai ir t.t., tad visko suprognozuoti niekuomet neišeina.

PUSRYČIAI
Dažniausiai valgau praėjus 30 minučių po atsikėlimo, prieš tai žinoma, išgėrusi didelę stiklinę vandens (šilto, su citrina, jog užšarminčiau organizmą, tuo labiau, jog pusryčius dažniausiai valgau saldžius, kuriuose yra daug natūralaus cukraus). Populiariausias pasirinkimas košės (3 nuotrauka - mirkytos su jogurtu ir pienu per naktį, 5 nuotrauka - 5 grūdų košė, o ant viršaus graikiškas jogurtas su chia sėklų pudingu), nes yra tikrai sočios ir pilnos angliavandenių. Kadangi nesu didelė megėja įvairių vaisių (šiais metais galima sakyti tik pradėjau juos dažniau valgyti), o reikalingų vitaminų jie tikrai turi - plakuosi smūčius (2 nuotrauka - avietės, mangas, avižų pienas). Problema tik ta, jog jis nėra sotus, tad dažnai jį derinu prie sumuštinio (pilnagrūdės duonelės) su avokadu ir pomidorais arba dar skanesne kombinacija, kai norisi saldaus - riešutų sviestu ir bananu (1 nuotrauka). Savaitgaliais turiu daugiau laiko, dėl to dažnai pasisukioju virtuvėje ir gaminu sveikus blynelius (4 nuotrauka), kuriuos gardinu medumi, cinamonu, bananais, braškėmis.
Pusryčiams turėtų būti pasirenkama sočiausias dienos patiekalas, praturtintas angliavandeniais, kurie suteiktų mums energijos. Taip pat, jeigu valgau vaisius - stengiuosi jų užkasti  iki 16 h. valandos (kadangi kol kas dar metu svorį, didesnis cukraus (kad ir natūralaus) kiekis vakare gali pakenkti).

PIETŪS
Kadangi sportuoju praėjus valandai po pietų meto, į šį valgį stengiuosi įtraukti taip pat angliavandenių, kurie padėtų man su ištverme, tačiau yra ir maža dalis baltymų bei naudingų riebalų, daržovės. Makaronai (3 nuotrauka), ryžiai su kiaušiniu ir daržovėmis (4 nuotrauka), naminė granola su avižų/migdolų pienu (5 nuotrauka) - dažniausias pasirinkimas. Kai turiu sveikos imbierinės duonelės (kepiausi tik kelis kartus, nes produktai gana brangūs), būtinai skanauju ją su savuoju graikišku jogurtu, juodu šokoladu ir chia pudingu (2 nuotrauka) - tai lyg desertas ir vaikystės skonis (įvairūs meduoliai su jogurtu niekada nepabosdavo) tačiau po jo niekas neturėtų jaustis kaltas! Taip pat renkuosi ir grikius su namine salsa (1 nuotrauka).

VAKARIENĖ
Daržovės, daržovės, daržovės (ar žinojote, kad jų kartu su vaisiais mums į dieną reikėtų apie 500g.?) ir baltymai! Pastaruoju metu, kai būnu parduotuvėje, nusiperku bent 3 pakuotes liesos varškės, kurią labai mėgstu su cinamonu ir medumi (taip, angliavandenių jame daug, bet yra įrodyta, jog šis produktas padeda lengviau užmigti vakare, o ir viena varškė man nelabai skani...). Kitas pasirinkimas - salotos. Mėgau ir užsisakinėdavau jas kavinėse (kai galėjau tiesiog griebti picą) net tuomet, kai nesimaitinau sveikai ir man visiškai nerūpėjo, ką dedu į save. Cezario ((3 nuotrauka) dažniausiai neorginalios) bei mocerelos (1 nuotrauka) yra mano mylimiausios, o neseniai atradau ir tuno salotų žavėsį (5 nuotrauka). Taip pat, patinka ir angliškasis omletas su daug česnako ir špinatais (2 nuotrauka (nesijaudinkit, ten ne majonezas, o graikiškas jogurtas vietoj garnyro)), o savaitgaliais, kai einu vėliau miegoti, prie gero filmo (arba serialo) leidžiu sau dar truputį angliavandenių ir valgau sveikuolišką (taip, Jūs teisingai perskaitėte) picą! Vakarienę stengiuosi suvalgyti 2-3 valandoms likus iki miego.

UŽKANDŽIAI
Kuo jau kuo, o jų įvairove tikrai nesiskundžiu. Dažnai pasirinkimas priklauso nuo to, ką šiuo metu veikiu (jeigu esu mokykloje, patogiausia yra suvalgyti keletą riešutų, bananą arba sveiką batonėlį (2 nuotrauka)). Antroje dienos pusėje dažnai rinksiuosi mažą jogurto indelį (1 nuotrauka) arba kefyrą su sėlenomis. Pasimėgavimui su arbata mėgstu pasigardžiuoti imbierine duonele ir arbata (4 nuotrauka) arba tiesiog avižiniu sausainėliu (5 nuotrauka). Pats mylimiausias sveikas desertas - veganiniai ledai. Stengiuosi, jog užkandžiai nebūtų pernelyg kaloringi, tačiau neleistų greitai praalkti.

Toks dažniausiai ir būna mano meniu,
Simona.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Kaip supratau, jau gamini pati? :) Šaunu!
P.S iš tiesų kyla klausimas, ar leidi sau pasilepint ? (saldumynais, traškučiais..)
Beje, aš leisčiau tau atsipūsti, tokia esi lieknute ir labai tau pavydu.

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Dažniausiai pati ir dar savo šeimai kažką sumaišau! ;-) Ačiū. :)
P.S. O dieve, tai žinoma! Jei kas nors draugiškai mokykloje pavaišina sausainėliu - paimu ir tikrai dėl to savęs negraužiu, o paprastai, šeštadieniais dar ir ledų dėžę arba spurgų arba KFC rinkinį nusiperku, ypač jei esu su draugais! :-)
Aww, ačiū! Manau, jog po truputį pereinu prie tos būsenos, kai darau tai, nes man patinka žinoti, jog dedu į save gerą maistą. Stora gal ir nesu, tačiau trūksta formų, be to, maisto pagalba susitvarkė problemos su oda. :_))