2014 m. lapkričio 16 d., sekmadienis

Theo Lawrence "Mistinis miestas", Patricia McCormick "Niekada nesuklupk", Rainbow Rowell "Eleonora ir Pakas"

Aš turbūt šiais metais būsiu įrašyta, kaip į daugiausiai pamokų praleidusių mokinių sąrašą (įvairūs projektai su lyderystės būreliu, ligos (visa ši savaitė prabėgo lovoje)... ateinančia savaitę trys darbo dienas taip pat leisiu ne man būtinoje švietimo įstaigoje, o universitete. Žinoma, man patinka visi šitie projektai, kurie tikrai mane ugdo, tačiau skolų prisirinkau tiek, kad kitą savaitgalį nežinia ar galėsiu taip ramiai slampinėti po kambarį, po truputį ruošti jį Kalėdoms (ką ir šiandien dariau)...)!
Kadangi visą savaitę prabuvau namie, perskaičiau kelias knygas (mano dienotvarkė - atsikeliu, pavalgau, antibiotikai, koks nors serialas, miegas, pietūs, pusvalandis skaitymo, miegas, vakarienė, antibiotikai, pusvalandis miego ir vėl į lovą), kurias ir noriu Jums pristatyti (be to, seniai to nedariau)!

Theo Lawrence "Mistinis miestas"
Prieš pradedant skaityti šią knygą dar kartą nuliūdau, knygų aprašinėtojų (?) darbu. Žinoma, šiuo metu išleidžiamos fantastinės knygos visos yra panašios, bet tas nuolatinis lyginimas į "Bado žaidynes" jau pradeda užknisti. Ir ne dėl to, jog minėtoji trilogija yra kažkokia "tobula", o atvirkščiai, ar man vienai tai yra įprasta, niekuo neišsiskirianti fantastinė knyga (apie filmus net nekalbu. Antra dalis visiškai nepatiko)?
Šiaip ar taip, Theo Lawrence mums pasakoja apie istorija, kurios žmonės yra skirstomi į trys grupes: turtinguosius (valdantys visą miestą), paprastuosius (dirbančius ir gyvenančius įprastą, paprastiems žmonėms priimtiną gyvenimą) ir į mistikus (turtingųjų vadinamuosius maištininkus, nes jų nuomone jie yra baisiai pavojingi dėl savo turimų galių, kurias visuomene, apsisaugodami karts nuo karto išsiurbia). Visi šie žmonės gyvena tokiame aukštyje, koks prilygsta jo luomui - turtingieji dangoraižiuose, paprastieji žmonės apačioje, o mistikai požemiuose, besislapstydami. Pagrindinė knygos veikėja priklauso aukščiausiai klasei, jos šeima susidaro iš miestą valdančių politikų, kuriems priimtinas Arijos pasirinkimas dėl sužadėtinio. Tik problema tame, jog Arija neprisimena kaip šį vaikiną pamilo ir yra užmiršusi savo senąjį gyvenimą, nes dėl kažkokių priežasčių ji perdozavo stiko (narkotikų rūšis). Tolesnę istorijos dalį leisiu (rašau ir žvengiu, tik labai nenoriu dėti tų šypsenėlių, nes atrodys jog tekstas toks labai nerimtas (nors ir nėra)) išsiaiškinti patiems, bet turiu pasakyti, jog man knyga visai patiko... nebuvo didelio vau, tačiau kaip lengvam skaitalui prieš miegą - puikiai tinka ir mano įvertinimas - 8/10.

Patricia McCormick "Niekada nesuklupk"
Nesu dažna karo ar istorijos knygų skaitytoja, nes paaugliams tokių knygų nėra daug išleista ("Tarp pilkų debesų" - viena labiausiai patikusi šio žanro knygų), tad ir bibliotekos vaikų skyriuje tokio žanro nerandu, o knygyne įdomesnė knyga kainuoja apie 50 litų (kainos kuo toliau, tuo labiau darosi juokingos), tad kol kas tenkinuosi iš senelio pasiskolinta Iliustruotą Istoriją, istorijos pamokomis (nors šių metų kursas - viduramžiai, visos tų metų tvarkos ir sąvokos, kurias reikia išmokti yra tiesiog man per sunkios ir turiu pasakyti, kad istorijos yra vienas mano žemiausių vidurkių) ir retai išleidžiamomis štai tokiomis knygomis.
Autorė šią knygą parašė būdama kartu ir besikalbėdama su tikru, neišgalvotu knygos veikėju berniuku (kadangi šis Kambodžietis nėra lankęs mokyklos, kalbėdamas padarė keletą klaidų, kurios jaučiamos ir lietuvių vertime, tad iš karto skubu užbėgti už akių ir prašau nepeikti knygos vien dėl to). Istorija nukelia mus į praeitį ir į karus, kuomet gyventojai buvo suvaromi į stovyklas pagal amžių, kuriose turėjo vykdyti valdovų nurodymus (mūsų atveju - auginti ryžius). Knygoje aprašoma šio berniuko išgyvenimai ir stengimasis išlikti gyvam, niekada nepasiduoti (tą byloja ir knygos pavadinimas, kuris kaip matote yra gan motyvuojantis). Rekomenduoju mėgstančioms istorija, nebijančioms žiaurios tikrovės (o taip, šioje knygoje yra aprašomi labai tikslūs žudymo darbai ir kiti dalykėliai) bei toms, kurių gyvenime trūksta motyvacijos (taip, knyga aprašo metus, kuomet net nebuvo pasirinkimo teisės į tai, ką tu turi dabar, be to berniukas visą laiką siekė tikslo visomis jėgomis). Vertinimas - 8/10 (ne itin patiko stilius).

Rainbow Rowell "Eleonora ir Pakas"
Ant lietuviškojo knygos viršelio puikuojasi Lietuvos labai pamilto autoriaus - John Green ("Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos) nuomonė apie knygą, kas mane ir patraukė skaityti šią knygą. Kitas aspektas - įvairiuose užsienio youtube blog'erių kanaluose ir filmukuose pavadinimais mėnesio mėgstamiausieji ši knyga buvo dažnai minima, nes užsienio šalyse ji sulaukė didelio pripažinimo ir 2013 metais buvo net pripažinta, kaip geriausia metų paaugliams knyga (gaila, kad Lietuvoje šis kūrinys ir jo autorė nėra tokia žinoma...). Dar vis nesugundžiau paimti knygą į rankas? Ką gi, skaitykite toliau, nes turiu pasakyti, jog knyga remiasi itin aktualia paaugliams tema - pirmoji meilė. Eleonora ir Pakas yra visiškai skirtingi, bent jau iš išvaizdos taip atrodo, tačiau nuo tos dienos, kada mergina autobuse atsisėda prie šio berniuko, tarp jų įsižiebia niekam daugiau nepastebima draugystė. Pakas atkreipia dėmesį į tai, kad važiuojant autobusu, Eleonora kartu su juo skaito atsineštus komiksus, todėl vėliau leidžia merginai nusinešti kelis paskaityti į namus, po to duoda jai ir muzikos plokštelę (taip, veiksmas vyksta ne šiomis dienomis, o dvidešimtojo amžiaus pabaigoje) ir taip jie pradeda po truputį bendrauti. Tačiau meilė nėra vienintelė problema nagrinėjama šioje istorijoje - Eleonora yra stambi, iš minios savo stiliumi išsiskirianti mergina, kas daugumai nepatinka, o ši bijodama atsikirsti sulaukia daug patyčių ir pašaipų... be to, Eleonoros ir Pako tėvai yra visai iš skirtingų šeimų: Pakas gyvena jį aprūpinančioje ir mylinčioje aplinkoje, o tuo tarpu iš daugiavaikės šeimos kilusi Eleonora amžinai jaučia pinigų nepriteklių ir kenčia pykčius namie. Knyga man tikrai patiko, 10/10 ir rekomenduoju taip pat lengvos ir neįpareigojančios litearatūros gerbėjams - tikiu, kad ši istorija Jus sužavės taip pat kaip ir mane!

Ar esate skaitę nors vieną iš šių knygų, o galbūt kažkuria susidomėjote? Pasidalinkite, man visada smagu skaityti Jūsų komentarus, o šiandien Jus palieku su šia optimistine daina. Gero likusio savaitgalio!

6 komentarai:

Viktorija J. rašė...

Iš šių knygų neesu nė vienos skaičiusi, tačiau galbūt kokią ir pasiimsiu. O kokia knygą dabar skaitai?;)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Scott Westerfeld "Ypatingi. Parodyk savo tikrą veidą". :)

Unknown rašė...

Dėl "Bado žaidynių" visiškai pritariu! Ir dėl istorijos... tos feodalinės valstybės ir bla bla bla :D Sudominai Rainbow Rowell kūriniu :)) Bandysiu skaityt ^^

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

High5. :D
Kaip tik rytoj iš to kontras, neprimink xdd
Malonu. ;)

Austėja Kausteklytė rašė...

Ohhhh pasilgau tavo knygų aprašymų! Tavo įrašus visalaik atidžiai perskaitau (o kitų blogerių, kartais tik permetu akimis... :D)
"Mistinis miestas" man laabai nepatiko, o kitos dvi knygos - "Eleonora ir Pakas", bei "Niekada nesuklupk" patiko (bet pastaroji itin sunkiai skaitėsi :(
Prie to paties patarsiu perskaityti "Aš kvėpuoju" ir "Saldi kančia" (jei nesi skaičius :))

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Ačččččiūūūūūūū labai. ;pp