2014 m. lapkričio 24 d., pirmadienis

Motyvacinis pirmadienis: maisto keitimas

Kartais yra juokaujama, jog didžiausia moters svajonė yra tokia, kad viskas ką ji suvalgo neturėtų jokių kalorijų. Tačiau kad ir kaip gaila, taip nėra ir norint pratintis prie sveikos gyvensenos mitybos reikia daug ko atsisakyti (neskaitant kelių kartų į savaitę, kuomet nusprendžiate pasilepinti - išlaikykite balansą!) arba vienus produktus iškeisti į kitus. Tad šiandien ir noriu Jums parodyti kelis keitimus iš ne sveiko maisto į daug labiau tinkanti Jūsų kūnui.
  1. Balta duona yra kaloringa, neturi jokių skaidulų, o apie maistinę vertę iš vis neverta kalbėti... o ir Jūsų organizmą "užkemša" palyginus trumpam laiko tarpui. Vietoj jos geriausia rinktis yra pilno grūdo, mažai apdorotą duoną, kuri turi naudingų angliavandenių, kurie palaiko stabilią energiją. Kiti pasirinkimai - juoda, lietuviška ruginė duona (be kvietinių miltų), vadinamieji duoniukai arba ryžių/grikių trapučiai, kurių vienas turi tik 20-30 kalorijų (tačiau tai vienintelis dalykas, kodėl jie geresni už paprastą baltą duoną, nes naudingų medžiagų juose taip pat negausu).
  2. Ledai yra mano mylimiausias visų laikų saldumynas, kurio turbūt ir yra sunkiausia atsisakyti... tačiau vasarą atradau puikią alternatyvą - šaldytų bananų ledus (tiesiog sušaldai bananą ir jį sumali)! Bemalant bananus įpilu kelis šaukštus pieno arba jogurto, kad jo tekstūra būtų labiau kreminė, taip pat galima kartu sumalti kelis mėtų lapelius, riešutų sviestą, o šokoladinių ledų gerbėjoms - grynąją kakavą! Taip galima sukurti tikrai nuostabių ir indviduolių skonių ledus. Kitas pasirinkimas - šaldytų vaisių kokteilis. Netik skanu, saldu ir šalta, bet ir sveika!
    Nesakykit, kad neskaniai atrodo...
  3. Traškučius (tas plonai pjaustytas bulvių skilteles su prieskoniais,- kas nežino šio pavadinimo) mėgstame turbūt visos. Ypač žiūrint filmą tai puikus užkandis (arba būnant su draugais)... Tačiau ar kuomet bandėt iš saldžiosios bulvės padarytus skanėstus? Tiesiog plonai supjaustyk šią daržovę, apibarstyk mylimais prieskoniais ir kepk orkaitėje. O galbūt dar mėgsti ir šalia jų valgyti įvairiausius padažus (tuos, kur reikia miltelius su grietine sumaišyti)? Ar esi girdėjus apie gvakamolę (trinti avokadai su prieskoniais. Pati dar skaninu pomidorų gabaliukais, svogūnu) arba apie graikišką jogurtą su žalumynais ir prieskoniais? Eksperimentuok, kol galėsi pasidžiaugti skanesniu rezultatu (prisipažinsiu - nė vienas iš šių maisto keitimo nebuvo skanesnis už orginalų variantą (apart duonos. Pilnagrūdė taip pat pripratūs pasidarė skanesnė), tačiau saldžiosios bulvės su šiais padažais man ir mano sveikos gyvensenos neprapoguojantiems patiko dar labiau). Kadangi traškučiai yra traškūs, turbūt tau ir norisi kažko traškaus - ar susimastei, jog spraginti kukurūzai taip pat sveikas užkandis? Pabandyk išsikept jų namie, o kad nebūtų sausa ant viršaus išsilydik juodo šokolado. Taip pat tinka - plonai pjaustyta ir kepta cukinija, plonai pjaustyti kepti obuoliai. Na, o tingintiems gaminti turiu pasiūlyti dar vieną variantą - neseniai atsirado pirkti įvairių lavašo arba bolivinės bolandos traškučių, kurie nekaupia tiek daug riebalų!
  4. Šokoladas puikiai tinka skaitant knygą, tačiau puikiai žinome, kad jame apstu nepageidaujamų kalorijų ir cukraus. Žinau, kad ne daug kam patinka juodasis šokoladas, tačiau patikėkite manimi - prie jo priprantama, o kai norisi saldaus - tinka ir toks! Rinkis ne mažiau 70% turintį kakavos (ji yra mums labai naudinga) šokoladą, tačiau nepadaugink! Svarbiausia saikas.
  5. Sausainiai plepant su drauge ir geriant arbatą yra pats skaniausias maistas - puikus pasiteisinimas, tačiau norinčioms tokių neturėti siūlau visgi nusipirkti anksčiau jau siūlytus ryžių/grikių trapučius ir ant jų pridėti įvairių priedų (pvz: graikiškas jogurtas ir apelsinai, riešutų sviestas ir bananai, kakava maišyta su jogurtu ir cinamonu (sveika šokoladinė tyrelė!)).
Tiek šį kartą keitimų, o gal ir jus žinote šių produktų sveikas alternatyvas? Pasidalinkite!
Iki kitų kartų,
Simona.

Komentarų nėra: