2016 m. rugsėjo 3 d., šeštadienis

Patarimai, padėsiantys geriau mokintis

Dar prieš rugsėjį visus  pasižadėjimus pradėti maitintis sveikai bei jaunuolių, vemiančių prie tualeto pasižadėjimus daugiau nebegerti nusveria visai kita viltis - jog šie metai bus kitokie ir tu iš tiesų pradėsi mokytis. Ir mokytis gerai. Matot, aš irgi taip sakiau visus devynerius savo praleistus mokykloje metus, tačiau tik vieneri iš jų atitiko visas svajones - tai buvo paskutiniai metai vidurinėje arba kitaip, aštunta klasė. Ir nors devintoje sau leidau per matematiką valgyti keptas sraiges, o geografiją iškeisti į gilesnį Vilniaus pažinimą, tvirtai žinau, jog grįžus į Lietuvą, dešimtoje klasėje vėl mokinsius dėl tolimesnių svajonių. Tikiuosi, jog jūs tai darysit jau šiemet.
DAUGIAU DARYK, DAUGIAU IR SPĖSI.  Ir tai nereiškia, jog turi daugiau kartų peržiūrėti "Liežuvautojos" serialą, nei esi dabar. Prisiimk veiklos, kuri nutolintų tave nuo pamokų, tačiau neatitrauktų nuo platesnės "mokinimosi" sąvokos. Kitaip tariant, būreliai, renginiai ir organizacijos yra puikus būdas produktyviai atsipalaiduoti, tuo pačiu išmokstant kažko naujo. Jei gyveni didmiestyje (o jei ir ne - kartais ir mažasuose miesteliuose vyksta tokie dalykai. Be to yra traukiniai ir autobusai), nepraleisk įvairių projektų, paskaitų, vedamų universitetuose bei kavinėse. Švietimo sistemos aptarimas ar įspūdžiai, keliaujant aplink Ispaniją - visa tai praturtins tavo akiratį, su tavim bus galima bendrauti daug gilesnėmis temomis. O gal tau būtų įdomu išmokti gatvės šokius arba programavimo paslapčių? Ieškok ir rask tai, ko nori. Galbūt taip atrasi tai, ko norėsi siekti gyvenime ir tai tave motyvuos stengtis ir dėl akademinių žinių. Taip liks mažiau laiko nereikšmingoms veikloms, o turėdama laisvesnę akimirką tikrai neatidėliosi namų darbų ir juos atliksi.
MEP 2016 m. nacionalinė sesija
ĮSIGYK DARBO DIENORAŠTĮ. Arba tiesiog kalendorių, kuriame galėsi viską tvarkingai (iki pačių smulkmenų) susižymėti: namų darbus, projektų sąlygas, renginių datas, kalėdinių dovanų sąrašus, sporto dienas ir t.t. Taip viskas bus vienoje vietoje, nereikės ieškoti popieriukų su priminimais rankinės dugne ar atsiversti visų dalykų sąsiuvinius, jog pažiūrėti, ar kas neužduota. Galiausiai ateis metas, kai kažką užmirši arba tingėsi net ieškoti. Be to, tokio dalyko turėjimas leis lengviau kovoti su stresu, kuris prieš miegą rėkia, jog kažko nepadarei ar neatlikai. Šis pirkinys turėtų tikrai būti vertas tavo dėmesio kaip ir plytelė šokolado prie geros knygos. Tiesiog taip linksmiau ir maloniau! Tik nepamiršk palaikyti tvarkos ir knygelėje (šypsenėlė).

NEPAMIRŠK IR TINGINIAUTI. Po tokio darbo merginos įvaizdžio, kurį galėjau sukurti Jūsų svajose, nepamirškit, jog ir paprastas išėjimas į miestą pyragaičio, nakvynė pas draugę ar savaitgalio išvyka į "Snow Areną" yra taip pat reikalinga. Ir reikalinga ne tik gražiam "Instagram'o" profiliui, bet ir Tau: jog visos pastangos įgautų prasmę, o ir tu turėtum laiko pabūti savimi. Ir tokie pasilepinimai tikrai neturėtų būti tik savaitgaliais, nes būtent toks požiūris ir priverčia tavęs nekęsti pirmadienių, o į penktadienio paskutinę pamoką žiūrėti taip, kaip šuo žiūri į jam neleidžiamą šokolado gabaliuką. Visos jaukios akimirkos įprasmina metus ir juos sulieja į tikrai didelį ir džiugų prisiminimą. Tereikia stengtis būti laimingai ir atsipalaiduoti, o vėliau tai gausis savaime. Net ir einant į mokyklą ar žygiuojant į sporto klubą šypsosis, jog moki viską suderinti ir net mokslo metų metu turi puikų laiką. Nes nieko nėra beviltiškiau, kaip socialinėse erdvėse skųsti dėl kiekvieno pirmadienio ir džiaugtis kiekviena proga geriant. Yra ir kitokių dalykų gyvenime.
Sporto transliacijos prie Baltojo tilto
GYVENK SVEIKAI. Kiekvienas šią savoką mato skirtingai: kažkas taps veganu, kažkas gers daugiau vandens, kažkas atsisakys ilgų naktinėjimų, kažkas valgys su saiku, kažkas pradės sportuoti, o kažkas darys ir viską. Svarbiausia, tu turi jaustis gerai. Riebus maistas ir slankus gyvenimo būdas kartais mus įtraukia į didelę duobę, kurioje tik ir norisi bulvių traškučių bei lovos su kompiuteriu. Taip labai greitai pradingsta visos jėgos, kurios turėtų būti skirtos mokslams ir visa motyvacija. Tad sportuok, valgyk daugiau augalinio maisto, kuris tavęs neapsunkina, o suteikia daugiau energijos, gerk daug vandens, o keksiukai tebūnie tau būna saikingas pasilepinimas, kurį tikrai gali sau leisti karts nuo karto.

TURĖK GERĄ APLINKĄ. Jei mokaisi namie, prieš pradėdama patikrink, ar visko, ko reikia turi vietoje: žodynas, usb atmintukas, liniuotė, atlasas ir t.t. Taip nebus liaudiškai paauglių vadinamų atmazų išsisukinėti nuo "darbo" - nereikės papildomai vaikščiot vis kažko prireikus ir ieškot - viską turėsi po ranka. Taip pat, pasirūpink geru apšvietimu, vandens buteliuku bei sveikais užkandžiais, tokiais kaip juodasis šokoladas ar riešutai. Jeigu planuoji daryti aktyvią pertraukėlę - tegu sporto kilimėlis taip pat guli šalia. Kai matai, jog namai jau įgriso - nepabijok nueiti į biblioteką ar į kavinę - ten turėsi daug mažiau dėmesį blaškančių objektų, o ir pats aplinkos pakeitimas gali išeiti į naudą tavo mokymosi pasiekimams!

Antroji įrašo dalis, kurioje slepiasi trumpesni patarimai anglų kalba
Gerų metų,
Simona

18 komentarų:

Gabrielė Petruokaitė rašė...

Kaip man patinka viskas, ką Tu rašai, I can't. Nė vienas straipsnis, susijęs su mokykla, nemotyvavo taip, kaip šis. Tad ačiū beprotiškai! Sėkmingų mokslo metų :)

EmilijaSkr rašė...

Tavo įrašai man jau kažkokiais saldainiais akim tapo. Giriu už tai, kad dar niekad nesi rašiusi kažko, ką būtų neįdomu skaityti. ♥

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

O dieve, panelės, ačiū ačiū ačiū!:) Labai malonu jūsų žodžius skaityti!

Anonimiškas rašė...

Puikus ir labai motyvuojantis irasas! Aciu tau Simona! :)

Beje, biski ne i tema, bet kaip 9 klaseje atejus i gimnazija susiradai draugu? Arnaujoje mokyklojr buvo senuju klasioku? Ar gali patarti kaip susirasti draugu gimnazijoje?

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Anonime, ačiū! Turbūt atsakymo į šį klausimą, deja, neturėsiu. Savo mokykloje Lietuvoje, gimnazijoje, neturiu daug draugų, tik kelis (3) ir tai, su viena iš jų buvau pažįstama iš seniau. Būk savimi ir tikėkis, jog atsiras bendraminčių bei žmonių, su kuriais su taps auros, nebijok užkalbint, pakviesk sėdėt kartu per kokią nors pamoką, o po pamokų - į miestą. O jei nepavyksta - lankyk užklasines veiklas ir ten tikrai atsiras bendraminčių, su kuriais turėsi apie ką pasikalbėt. Taip dariau aš ir man pavyko. :)

Anonimiškas rašė...

O kaip manai kuria gimnazija geriau rinktis - ta kur eis tavo bestes, ar ta kuri viena geriausiu lietuvoj, padetu ateityje, bet be ne vieno pazistamo? (nes man jau greitai bus si dilema tai svarstau ir neapsisprendziu :/)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Draugės - ne vaikinai, tikrai dėl skirtingų mokyklų jūsų draugystė neišplės, be to, pasirinkusi kitą mokyklą, nebūsi prisorišus prie pažįstamų, tad bandysi bendraut su kitais ir greičiausiai atsiras naujų draugų;)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Draugės - ne vaikinai, tikrai dėl skirtingų mokyklų jūsų draugystė neišplės, be to, pasirinkusi kitą mokyklą, nebūsi prisorišus prie pažįstamų, tad bandysi bendraut su kitais ir greičiausiai atsiras naujų draugų;)

rhaenys rašė...

prisipažinsiu, kad kiekvieną dieną po kelis kartus tikrinu abu tavo tinklaraščius, nes tavo įrašų skaitymas man jau tapo kažkokia motyvuojančia, atpalaiduojančia veikla. Tai tavo dėka, aš šiuo metu noriu ir pradedu planuot išvykimą mainų metams. Jei tu nebūtum išvažiavusi ir rašiusi apie mainus į tinklaraštį, lažinuosi, kad niekada nebūčiau susidomėjusi tokiu dalyku kaip mainų programa. Prieš porą metų, kai pradėjau skaityt ''Manojo Pasaulio Debesys'', ir dauguma tavo įrašų būdavo apie knygas, aš susidomėjau jomis (o prieš tai niekada neskaitydavau jų) ir dabar tai vienas iš mėgstamiausių hobių Negana to ir drauges apkrėčiau knygų manija :D ir visa tai tik Tavo dėka.
Šis įrašas nuostabus, motyvuojantis, ir svarbiausia - pirmas įrašas apie mokyklą, kuris nebuvo nuobodus. Patarimai iš tiesų labai motyvuojantys. Kaip ir visas tavo tinklaraštis!
Žodžiu, negaliu tau atsidėkoti tiek kiek tu iš tikro nusipelnei. Skaitau tavo tinklaraštį nuo pat pradžių, kai pradėjai rašyt, ir tikrai esu dėkinga tau kad, bent jau asmeniškai man, labai daug padėjai.
Taigi dar kartą kartoju AČIŪ, ir tik nesustok rašyti! :)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

O dievedievedievedieve AČIŪ UŽ TOKIUS ŽODŽIUS! Labai gera matyti, jog kažkam esu tikrai naudinga ir kad taip labai patinka tai, ką darau! Ahhhhh, jėga. Tikrai jėga. Ačiū.

Anonimiškas rašė...

Aciuaciu aciu aciu aciu uz toki irasa. Bent jau man labai sunku susikoncentruot darant namu darbus... manau kad tavo patarimai cia ir charlotte midnight tikrai pagelbes. O beje pradesiu lankyt daugiau bureliu, kad greiciau praeutu mokslo metai (1-4 klasese lankydavau po 6 burelius, ir sie metai prabedavo nepastebimai xd, na o dabar kitaip, ir manau vel reiktu uzsiimti veikla, nes jau pora metu nieko nelankau... xd)
Taigi labai labai aciu uz sita irasa! ☺
P.s. kai nusiunti yfu anketa del mainu, po kiek laiko mazdaug jie pakviecia i pokalbi? Tas pokalbis vyks savaitgali ar darbo diena? Gali papasakot kaip tau buvo??

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Ačiū, anonime, džiaugiuos, jog patiko. :)
Mane pakvietė jau po kelių dienų ir pokalbis buvo darbo dieną. But it depends, kaip sakoma, atrašyt ir pakviest - jie tikrai tai padarys. :)

Anonimiškas rašė...

Ner uz ka :)
klausiau del to, nes esu klaipediske, tad sunkoka butu darbo diena iki vilniaus atvaziuot xdd na bet visada yra traukiniai :) dekui uz atsakyma :)

Anonimiškas rašė...

Žiurek, gal ir ne i tema cia sitas klausimas kuri uzduosiu, bet tu vienintele protinga persona, kuri yra vyresne uz mane ir dar mokosi mokykloje. Tai va, ziurek ar galima vienu metu stot i kelias gimnazijas? As noriu stot i azuolyna (klaipeda), ir klaipedos liceju. Sios dvi gimnazijos yra geriausios klaipedoje ir vienos is geriausiu lietuvoje, bet ar butu imanoma man stot i jas abi, ir JEIGU istociau i abi,pasirinkt viena kuri man labiau patiks? O gal tau paciai kazkas panasaus buvo ir gali pasidalint savo patirtimi?

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Labas! Nežinau, kokia tvarka yra Klaipėdoj, bet Vilniuj, jei stojimai nėra tuo pačiu metu, galima buvo stoti ir į kelias.:)

Žydrius rašė...

Puikus įrašas! Buvo labi įdomu skaityti, užsuksiu dažniau ;)
P.s. kviečiu į svečius :') http://nemokamisureliai.blogspot.lt/

Anonimiškas rašė...

KADA NAUJAS IRASAS???????(sorry uz ta ijungta caps locka bet esu milziniska tavo blogo fane ir jau kone kas dvi valandas tikrinu tavo bloga...xdL

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

YRAAAAAAAA JAUUUUU! Skanaus skaityme, hahaha, ir ačiū už tokį palaikymą.:)