2016 m. gegužės 1 d., sekmadienis

Mergina, pakeitusi mano požiūrį, yra drėskiama lauk iš interneto

Įsivaizduokit, aš Jums pasakau "Jeigu tu valgai mėsą ir supranti, iš kur ji atsiranda - esi vertas mirties". Pasakau, jog "Jūs nesate verti būti šioje planetoje ir suknistai gyventi". Priduriu, jog "dėl tokių kaip tu, atsiranda didžiausios pasauly problemos" ir kad "tu neturėtum turėti net pasirinkimo valgyti mėsą, kiaušinius, medų, gerti pieną".

Būtent su tokia žinute, maždaug prieš metus atradau bananų mergaitę Freele The Banana Girl. Ir neslėpsiu, buvau pasibjaurėjusi - man tai sukėlė tik stiprų juoką, nes visada maniau, jog gyvūnai tam ir yra auginami - maistui. Nebūtų mūsų, nebūtų tiek daug karvių, kiaulių ar dar kokių nors padarų, kurie, dieve, nukirsk mane, duoda iš savęs tokį skanų maistą. Simply economics arba tiesiog įprastas didelio vartojiškumo pavizdys.

Bet čia ir yra skaudžiausias dalykas. Dalykas, dėl kurio tūkstančiai ryžtasi atsisakyti gyvūninio maisto ir pereiti prie kiek kitokio gyvenimo būdo. Ir dalis šio skaičiaus, tokiam ryžtingam ir gan radikaliam gyvenimo keitimui pasiryžta tik po šios australės gan efektyviu keiksmų.
Freele The Banana Girl ir Blogilates.

Aš ją atradau būtent tuomet, kai mano viena didžiausių sveiko gyvenimo įkvėpėjų buvo Blogilates - Cassey Ho. Ir apie ją jau esu nemažai rašiusi, bet patikėkit, to žavėjimosi neperteikiau čia tiek, kiek norėjau. Ji buvo asmuo, kuri man suteikė daug vilties gražinant savo figūrą (kas kažkuriuo metu, kad ir kaip gaila ir kvaila dabar tai pripažinti - buvo vienas svarbiausių tikslų anuomet). Visą gyvenimą buvau aukšta mergina (178cm) ir dėl to labai kompleksavau, nes nepaisant to, buvau ir didėlė į plotį (ar bent jau man taip atrodė). Tad atradusi Blogilates maniau, kad pagaliau galėsiu tai pakeisti ir pagaliau nebekompleksuoti dėl savęs, gerai jaustis savo odoje. Kaip matote, problema buvo giliai įaugusi manyje ir apie tai dar tikrai parašysiu atskirai.

Atsimenu, kad pradžioje klioviausi tik jos sporto pratimais - jais net kartais iki šiol pasidžiaugiu, turint omeny, kad jie tikrai priverčia paprakaituoti. Bėda ne tame.

Bėda buvo mano mityboje. Internete ir ypatingai jos puslapyje yra pilna mitybos planų - avižinės košės, kiaušiniai, lašiša,  graikiškas jogurtas, riešutų sviestas - viskas kaip ir kitose, mitybos specialisčių ir įvairaus plauko sportininkų nurodytose sėkmės formulėse.

Daug baltymų, mažai angliavandenių ir kalorijų arba kaip jūsų kačialintis mėgstantis bendraklasis pasakytų - varškytė ir vištytė. Skamba easy. Problema, jog visą gyvenimą taip nesimaitinsi - norėsis ir malonių nukrypimų nuo mitybos, bus ir dienos, kai iki kito valgio skaičiuosit minutes, bus ir dienų, kuomet jūsų "Google" paieška apsiribos "Cosmopolitan'o" lengvais patarimais sukūdėti ir įvairių Aldonų sukurtomis dietomis arba "žvaigždžių" patarimais, kaip jos alkio vedamos valgo ledo kubelius. Čia nėra super ir net (kaip girtesnis žmogus pasakytų) ne zuper.
They call it "healthy".
Nesu mitybos specialistė - neturiu nei diplomo rankoje, nei idealios sveikatos, tad negaliu Jums rekomenduoti jokio maitinimosi būdo (kad ir kaip norėčiau visiems sugrūsti tuos prakeiktus brokolius į gerklę - dėl aplinkos ir jų pačių gerovės). Galiu patarti, pasidalinti savo išgyvenimais, savo patirtimi - tam ir sukūriau šį tinklaraštį. Tikėdamasi, jog kažkam kažkuo būsiu naudinga. Ir šiuo atveju, manau, jog tai tikrai darau - rekomenduoju Jums pasidomėti, kuo Jūs maitinates, iš kur atsiranda tas maistas ir kaip tai įtakoja Jūsų sveikatą. Tam rekomenduoju žmogų, kuris iš pagrindų pakeitė mano požiūrį į mitybą ir privertė pagaliau atsibusti iš geros reklamos nugrimuotos iliuzijos. Freele's dėka, kurį laiką buvau veganė (jei tiksliau - 3 mėnesius). Ir žadu ją būti. Kodėl nesu dabar? Kita tema, bet turiu pasakyti, jog jei galėčiau ir dabartinės gyvenimo aplinkybės tai leistų - didėlė "bausmė" nebūtų kiekvieną vakarą maitintis bliūdais makaronų, o pusryčiams gerti saldžius kokteilius (apie Freele's rekomenduojamą gyvenimo būdą - veganizmą, toliau domėkitės jos YouTube kanale).

Norėdama keisti Pasaulį, Freele dažnai į savo kanalą kelią gana šokiruojančius, agresyvius vaizdo klipus (dėl to, gerbiamieji, sutinku). Bet stebint bet kokius šių dienų įvykius, matome, jog tik stiprus radikalumas ir sutvarko didžiausias problemas (nekalbu apie radikalumą, kuris, atvirkščiai, naudojamas negeriems tikslams). Bananų mergina savo filmuke pastebėjo Blogilates daromą įtaką jaunų merginų sveikatai ir gana aiškiai nurodė visas šios merginos problemas. Ir tai darė daug kartų. Tą patį darė ir su kitomis YouTube ir ne tik "žvaigždėmis" - Taylor Swift, Zoella, MyLifeAsEva, Nina Dobrev, Gigi Hadid, Rihanna ir t.t. Ji pastebėdavo jų daromas mitybos klaidas, jas pasakydavo ir parodydavo, kodėl neverta sekti jų pėdomis.

Ir tai daro dažnas veganas. Aktivistas. Kuris tiki, jog tai į pasaulį gali atnešti daug naudos. Kuris tiki, jog tai reikalinga žmonijai. Juk būtent tam ir yra skirta žodžio laisvė ir teisė į paprastų paprasčiausią žinojimą. Nes mes privalome žinoti. Ir tai slėpti, sakyti, jog tai nėra svarbu - apgailėtina.

Bet Blogilates dėl to supyko (ne tik ant Freele's, bet ir ant kitų veganų, kurie jaučiasi turintys atsakomybę skleisti savo žodį) ir staiga panorėjo panaikinti šiuos kanalus bei ištrinti šiuos puslapius iš YouTube tinklo. Atsimenu, kai mano tinklaraštį norėjo panaikinti buvusi mokyklos administracija, kaip vertė ištrinti visus įrašus, nepaaiškinę kodėl - tai yra žiauru. Atrodo, jog visas tavo darbas, skleidžiamas žodis nebėra reikalingas. Freele - ši australė yra didžiausia aktivistė. Dėl jos keičiasi daug žmonių. Dėl jos pasikeičiau aš. Ir man yra skaudu.

Dėl ko tai daro Blogilates (apart bandydama atsiriboti nuo blogų žodžių?)? Galbūt ji nori tapti nauja "veganų mamyte", nes paskutiniu metu ji savo kanale pradėjo propoguoti kiek kitokią mitybą nei iki šiol? Pinigai - jie šiuo atveju daug ką lemia.

O juk ji galėtų bet kada atsiprašyti, padaryti atsakomąjį video ir taip atitaisyti savo klaidas, kurių pati sakosi nedaranti.

Keistas pasaulis, keisti žmonės. #freefreele

Kokia Jūsų nuomonė? Ar esate enksčiau girdėję apie šias dvi "youtuber'es"? Ką manote apie veganizmą? Jaučiu, jog taip ilgai čia nerašiau ir man būtų labai labai malonu sužinoti Jūsų nuomonę!


6 komentarai:

Kornelija rašė...

Mano nuomone, žmogus yra gamtos kūrinys. Mes esame sukurti būti visaėdžiais ir mūsų organizmas yra būtent tam pritaikytas. Ir nepamiršk, kad egzistuoja (turbūt per biologijos pamokas makeisi) toks dalykas kaip mitybos grandinė, kurios dalis taip pat esame mes - žmonės. Ir tapdami visiškais žoleėdžiais, mes galime ją pažeisti ar net sunaikinti kokią nors organizmų rūšį. Tikriausiai labiausiai galima vadovautis taisyklėmis: "Gero po truputį." arba "Kas per daug - tas nesveika." ir gyvensi, tikriausiai, gerą ir pilnavertį gyvenimą, nieko nepadaugindamas ir savo organizmo nežalodamas :).
Man asmeniškai, "Bananinė mergaitė" per daug perša savo nuomone, galima pasijusti, lyg tave bando įtraukti į kažkokią sektą. Kiekvienas žmogus gali pasirinkti, kokį gyvenimą nugyventi ir valgydamas mėsą jis tikrai nedaro kažkokios klaidos, nes jo organizmas tam pritaikytas ir mėsos jam reikia (ir dėl to negalima jo smerkti). Kitos vloger'ės, įtraukdamos į sveikos mitybos racioną mėsą, taip pat neklysta, nes ji organizmui reikalinga.

P.s. O dėl jos kanalo šalinimo - negerai, nes žmogus tiesiog išsakė kritiką, o ne apšmeižė ir dėl to jo darbo ir pastangų negalima šalinti.

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Pirmiausia, dėkoju, Kornelija, už tavo nuomonę, smagu žinoti, jog yra tokių, kuriems tai rūpi.
Noriu pabrėžti, jog savo įrašu nesmerkiu žmonių, valgančių mėsą ar kiaušinius, nes pati nesu "full time" veganė (vien jau tai nelogiška būtų), o jei ir būčiau (o ateity manau tikrai), turėdama omeny tam tikrus faktorius, žmonių nesmerkčiau.
Mitybos grandinėje žmogus yra antrinis vartotojas - mes gauname jau jautienos ar karvės suvalgytus mikroelementus kartu su mėsa (reiškias, tai galim gauti ir iš augalų ir išgyventi taip pat, kaip šie gyvūnai). Prie to dar prisideda ir cholesterolis, gyvūniniai riebalai, kurie kaip žinia, kenkia organizmui (nebėra kur ir ginčytis), o su augaline mityba šių elementų negausi.
Žmogaus organizmas yra pritaikytas skaidyti gyvūnius riebalus (išskirtinis padaras tas žmogus), tačiau tam naudojamos medžiagos, kurios yra kauluose (that's why, ne veganai turi suvartoti dukart daugiau kalcio).
Nepamirškim, jog augalinė mityba yra daug pravartesnė ir pačiai planetai dėl gyvūnų sektoryje išskiriamų dujų, kurios lemia 11 proc. Europos daromos taršos šiltnamio efektui, o pasaulyje, jei neklystų - 50 proc.
Veganą išmaitinti yra daug pigiau (vėl gi - kam būti antriniu vartotoju) ir jo maistui išauginti reikia daug mažiau vietos nei visaėdžiui. Pasaulinis badas - nėra tokia jau neįveikiama problema.

Dar yra daug daug priežąsčių, kodėl manau, jog veganai matinasi "geriau", bet šiaip labai rekomenduoju YT pažiūrėt "Best speech you will ever hear (yra LTU kalbos subtitrai)", kur manau, jog bus suteikti visi argumentai prieš tavo ar kitų žmonių pasakymus apie šį gyvenimo būdą.

Net "Greenpeace" - didžiausia tarptautinė aplinkosaugos organizacija yra pasakiusi, jog mėsa nėra sveika.:)

Kornelija rašė...

Labas dar kartą!
Aš jokiais būdais nesakiau, kad tu kažką smerki. Ir tuo labiau, aš nesmerkiu veganizmo ir šio gyvenimo būdo (juk minėjau - kiekvieno žmogaus pasirinkimas) :). Viena didžiausių problemų, kad žmogus tapo labai dideliu vartotoju, kas skatina ir nevaldomą gyvūlinio ūkio auginimą. Paprasčiausiai žmonėms reikia sužinoti, kaip savo maisto racione normuoti mėsą, jei jie negali pasirinkti veganizmo ir problemos, nors ir išlėto, bet pradėtų spręstis.
O dėl mėsos sveikumo - yra daugybė nuomonių. Kiekvieną dieną daugybė mokslininkų prie to dirba ir kelia prieštaringas nuomones. Žinoma tik tiek, kad žmogus gimsta visaėdžiu (vadinasi organizmas reikalauja kažko, kas yra mėsoje), o kokį kelią pasirinks aeityje - tik jo reikalas.

Milda rašė...

Labai gerbiu vegetarus ir veganus, pati norėčiau tapti vegane ar bent vegatare, bet trūksta drąsos... Stengiuosi mėsos valgyti kuo mažai ir valgyti daugiau natūralų maistą :) Manau, kad veganinė mityba yra naudinga ir pritaikyta žmogui, tačiau labai svarbu, kad ji būtų tinkamai subalansuota. Jeigu žmogus būtų mėsaėdis, tada jis mėsą turėtų ne virti kaip mums įprasta, o iškart valgyti gyvą gyvūną su odą ir t.t. Nelogiška :)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Kornelija, labai dėkoju dar kartą už nuomonę!
Milda, sėkmės ateity! Nemanau, jog bus sunku, jei pradžioje apie tai daug skaitysi ir domėsis. :)