2016 m. liepos 6 d., trečiadienis

Steve Harvey "Tiesiai į sėkmę: Kaip svajonės virsta tikrove"

Kad ir kiek žmonių burbėtų apie tai, kokios nenaudingos/banalios/savaime suprantamos/sviestu sviestuotos yra motyvacinės knygos/filmai/kursai/paskaitos, vos ne visi pritaria, jog bent kartą reikia. Galbūt net ir būtina. Jei norit kilti aukščiau ir nebeturėti laiko net aiškintis, ar ne per dideli alimentai mokami yra Jūsų pirmosios santuokos vaiko motinai. Nors iš principo aš mėgstu parodyti principus ir kovoti už teisybę (skirtą sau, ir kitiems), bet tebūnie, svajonėse, tai yra vienintelis punktas. To ir palinkėsiu (ir sau, ir kitiems ir nebūtinai tik piniginės laimės), apibendrindama šį įrašą jau pradžioj. Tikiuosi, jog verta skaityti ir toliau.

Kas yra sėkmė? Šeima, meilė, vaikai, oh pinigai, geras darbas, range rover, laimėta loterija, karštas aukštas berniukas pašonėje ir t.t. Subjektyvu labai. Ir prieš pradedant skaityti naują motyvacinę knygą ar prieš nusiperkant 400 eurų vertės kursus (apie tai dar vėliau, bet šiaip pinigine prasme, tai jūs jau tikrai esat sėkmingi, nežinau ar reikia dar kažkokios motyvacijos toliau, nes vargu ar pasieksite, ko norit. Jei pavyko, visada laukiu Jūsų žinučių ask.fm arba el.pašte), siūlau išsirinkti savąją svajonę, kuri paverstu jus sėkmingu (nežinau, kaip laimėsit milijoną per teloloto, bet verta bandyti, nes su milijonu, patirtis mažesniame lygmeny sako, jog atsirastų daug naujų veiklų arba drabužių arba kosmetikos). Šį kartą pasirinkau aukštą berniuką, o knyga buvo parašyta Steve Harvey (taip, to pačio kur karūną ne tam asmeniui per "Mis Pasaulį" įteikė ir nors tada jį gyniau, ginu ir dabar, nusivyliau juo tiek pat, kiek antros vietos laureatė) pavadinimu "Tiesiai į sėkmę: Kaip svajonės virsta realybe". 
Ją atradau vienos instagramerės profily, kuriame ji išgyrė šią knygą. Beje, ant angliškosios versijos viršelio yra pavaizduotas pats komikas-rašytojas. Nežinau, ar čia lietuviai yra tokie neišprusę ir leidėjai, mano, jog toks veidas tikrai nesuviliotų PIRKTI, nes paprasčiausiai Steve'o nieks nežinotų ar kaip tik, reikia džaugtis, jog Alma Littera šiuo atveju neskatina narciziškumo ir mano, jog knygos vinis yra tikrai ne žymus vardas (bet mano manymu, čia kaip tik ir buvo tas atvejis, gaila). Apskritai, labai juokingai atrodo knygų viršeliai su autorių nuotraukomis (nebent tai yra (auto)biografija, žinoma). Kartais marketingas yra labai šlykštus, o dar aš manau, jog tokių knygų neverta pirkti, nes tai tik iškarto parodo, kad kūrinys įdomus tik dėl to. Čia kaip tas kaimo berniokas nemokantis ištrinti google istorijos dėl tėvų, tad perkantis žurnalus, skirtus vyrams su merginų kūnų atvaizdais. Ačiū, nuotraukas autorių, gražių ar nelabai, galėsiu pažiūrėti internete.

Beje, perskaičius šią knygą toliau šios panelės instagram'e nesekiau.

Knyga beveik aiškiai parodo, jog laimė ir sėkmė yra tik pinigai. Vietomis užsimenama ir apie kitas vertybes, bet turint omeny, jog pats autorius knygos pradžioj pabrėžė, kad knyga skirta visiems ir visokios sėkmės ieškantiems žmonėms, tai labai nuvylė.

Nebijok svajoti, išeiti iš komforto zonos, susirasti naujų ir įkvepiančių draugų, ieškoti būdų parodyti talentą ir sudaryti verslo planų. Visa knyga, galima sakyti, yra aprašyta šiame sakiny. Tik dar reikėtų pridėti nemažai seksistinių išsišokimų bei papasakoti apie dievo svarbą. Žodžiu, viskas tik blogėja.

Pakeliui, jei esate vyras, galite panorėti susirasti moterį, kuri išliptų iš vežimo ir nušluostytų jums kaktą, kad prakaitas nesrūstų į akis. Jai net turėtų norėtis nuspirti akmenis nuo kelio. Ji jus drąsintu. Suprask, jeigu esi moteris, tai to negali būti ir būtų buvusi didžiausia klaida, jei būtų parašyta, jog vedami sėkmės norime šalia savęs turėtį partnerį ir gyvenimo žmogų (net nebūtinai priešingos lyties). Žmonai leidžiama gulėti greta, kad jus sustiprintų, grąžintų jėgas ir kitą dieną galėtumėte tęsti savo kelionę. Tik jūs jos neįkvėpkite, prašau. Moteris - tai prekė. Mūza, kuriai nereikia nieko atgal.

Pernelyg daug žmonių, o ypač moterų, svarsto apie visų kitų norus ir poreikius, bet negalvoja apie savuosius. Aš nežinau iš kur Steve Harvey ištraukė tokią statistiką, kurią labai norėčiau pamatyti, bet šis sakinys net nesiderina prie likusios knygos. Juk moteris ir yra pagalbinis daiktas vyrui, kam jai svajoti?

Knygoje daug kartų cituojama psalmių knyga, pabrėžiama, jog dievas yra svarbiau ir už šeimą, ir už išsilavinimą, turbūt ir pagarbą paprastiems žmonėms (ypatingai moterims), nors to jau autorius taip stipriai nepabrėžė. Nieko, aš moku skaityti tarp eilučių.

Ir turbūt Jums įdomu, ar perskaičius knygą radau savąjį aukštą berniuką. Tai neradau.

Šį kartą prastai. Bet aš ieškosiu geresnės motyvacinės knygos ir kai rasiu, tikrai pasidalinsiu su jumis.
Iki greito!
Simona.

Komentarų nėra: