2017 m. rugsėjo 27 d., trečiadienis

5 patarimai paaugliui, kuris nesigaudo politikoje

Džiugu ir kvaila matyti jau kiek apslūgūsias paauglių šeliones dėl alkoholio draudimo, Karbauskio bei Verygos. Smagu, kad jaunimas rodo susidomėjimą politika (žinoma, šį kartą viskas tiesiogiai liečia ir juos), reiškia savo nuomone ir bando formuoti šiokias tokias pažiūras, o gaila, nes tokie bum'ai su dideliu antplūdžiu pasipriešinimų bei mėmių būna vis dar per reti, o kai būna, dažniausiai jie visi šneką apie tą patį, siūlomi tie patys alternatyvieji sprendimai, formuojamos tos pačios pažiūros ir dažniausiai naujienos yra gaunamos tik iš kitų draugų socialinių medijų. Rodėsi, jog dar niekada ties jokiu klausimu nebuvome tokie vieningi, tačiau susiformavusios mainstream idėjos sukosi ant liežuvio galo ir žmonėms, kurie berods ir tik norėjo atrodyti apsiskaičiusiais dėl pasidalinamosios naujienos. Prisipažinsiu, aš irgi pasidalinau viena šmaikščia fotografija, tačiau dažnai ir bijau pasireikšti daugiau - gal kiek ir pabijau neseniai itin sukonservatiškėjusių pažiūrų, bijau atviros diskusijos dėl galimai stingančių argumentų, tačiau baisiausia ne tai (baisiausia, kai bijoma, ar dar blogiau, net nenorima išreikšti savo balso ties balsadėžėmis), ir aš, deja, nesu prasčiausias pavyzdys mūsų visuomenėje. Tad ar šį trečiadienio vakarą bus įmanoma sugebėti skirti dėmesį į svarbesnius dalykus nei politika?
Baikit, nemanau.
Nuotrauka iš https://www.pinterest.com/pin/239746380143422760/

  1. Suprask pagrindus: dešinė, kairė, socialistai, anarchistai, seimas, konstitucija, koalicija ir t.t. Jei dar nespėjai įgauti šių žinių mokykloje, nėra taip sunku tą ir padaryti turint greičiausią internetą pasaulyje (mes daug kur esame pirmi). Puikiai kapitalistinę kalbą išmanantiems (čia apie anglų žinias murmu), štai jums idealoginių pagrindų pradininkai ir jų teorijoms - tiks prie dėžės ledų vietoj Bridžitos Džouns filmų serijos.
  2. Dalyvauk viešuose renginiuose, diskusijose, projektuose. Kitaip sakant - ieškok bendruomenių (ir nebijok, tai nereiškia, jog palaikai socialistinę tvarką), įsiliek į tavo aplinkoje vykstančią politinę veiklą, kurioje sukasi jaunimas (European Youth Parliament, Lietuvos Liberalaus jaunimo organizacija, Mokomasis Europos Parlamentas ir t.t.). Patikėk, daug ten žaliavalgių ir žaliamokslių, tačiau daug ir apie pasaulinę politiką nusimanančių jaunuolių, kurie padeda ir įveda tave į kelią, kuriame pilna atradimų apie tai, kas vyksta, kai Trump'as nesinaudoja Twitteriu, ar kaip Švedija tvarkosi aplinkosaugos problemas. Dievaži, tai įdomu.
  3. Skaityk naujienas. Paprasta ir aišku kaip kad Lietuvos prezidentė yra Dalia Grybauskaitė - neatvėrus savo širdies gelmių naujienoms, jų ir nežinosi. Štai sekmadienį įvyko naujojo Vokietijos parlamento rinkimai, nors laimėjimas ir nieko nenustebino, prognozės skyrėsi nuo spėjimų. Kas, kaip ir kodėl? Man buvo pikta, jog mylimojo Lietuvos portalo Delfi skaitomiausių straipsnių penketuke tą vakarą nesirodė nieko, kas būtų susiję su šalia esančia valstybe, bet turbūt niekas ir pernelyg nerekomenduotų skaityti šios žiniasklaidos, kurioje tiek daug pirktų straipsnių. Vis dėl to, turime ir alternatyvas - kiek subjektyvios, tačiau mums, lietuviams puikiai tinkamos dėl sarkastiškesnio požiūrio, kuris dar tik norintiems pradėti domėtis, puikiai sau tinka - Linas Kojala, Laisvės Televizija.
  4. Suprask savo vertybes ir stebėk, kas jas atstovauja. Štai čia ir yra mylimiausia mano dalis politikoje, kuri nėra tik seimas ir seimūnai. Politika, didžiajai mūsų nelaimei, slypi visur - jau mano išpažįstame veganizme, religijoje, nustatyme, kas yra meilė ir t.t. Mano dideliam liūdesiui Lietuvoje valdžia turi tikrai didelę galią priimant naujus sprendimus ir referendumai nėra tokie populiarūs kaip jau gyventoje Šveicarijoje, tad svarbu yra stebėti kas pasisako už tokias pačias idėjas kaip ir jūs. Nemaloni dalis tos pavardės, tačiau puikus dalykas, jog ir nevisi mūsų politikai tokie jau malonūs, tad įsiminti jų daug, kaip kokių matematikos formulių (tiesa, juk jos būna pridėtos šalia Valstybinio Brandos Egzamino užduočių, o prieš atiduodant balsą šalia savęs greičiausiai turėsite ir mobiliuką, kuriame nėra sunku greit susižiūrėti, kas kiek pinigų nušvilpė ir kas kiek gero pridarė) nereiks.
  5. Tikėk savo bei centų piniginėje galia. Aš dar neturiu teisės balsuoti, o turint dar dvejočiau, ar verta tai daryti neturint internetinio balsavimo, tačiau vis vien balsuočiau, jog mano balso neprarastų žmonės, kurių idėjomis tikiu. Vis dėl to, aš galiu diskutuoti apie tai su artimaisiais (kaip kad per merų rinkimus, kurie jau buvo kiek seniau, mamytės nuomonę pakeičiau prie tų ilgų eilių, nusidriekusių link balsavimo dėžių), galiu apie tai rašyti ir galiu stengtis daryti įtaką kitų nuomonėms - tai jau didelis žingsnis link varnelės padėjimo prie žodžio "visuomeniškas". Taip pat aš tikiu, jog turime rūpintis atsakinga mada, žodžio feminizmas ne baime, aplinkosauga, todėl stengsiuosi pirkti drabužius iš kompanijų, agituojančių patvarumą, kompanijų, agituojančių teisingus pajamų mokėjimus, kompanijų, kurios moka reikšti savo aplinkosaugos lūkesčius pasauliui. Štai todėl kitą kartą po vakarėlių pašėlusiams draugams, siūlysiu čiuožti į McDonald's vietoje Hesburger, kurie ką tik paskelbė, jog Baltijos šalyse (o tai iš senesnių laikų jau veikia ir Jungtinėse Amerikos Valstijose bei daugumoje Europos šalių) atsisako naudoti 3 žymėtus kiaušinius. Kadangi man tai svarbu - kiaušinių aš apskritai stengsiuosi nevalgyti, tačiau jei jau tai darysiu, gink dieve, pinigus atiduosiu tiems, kurie prižada juos naudoti etiškai. Štai kaip būdama septyniolikos aš darau pokytį - mažą pokytį, bet jei prie manęs prisijungs dar ir mano draugė, jis taps didesnis. Juk taip ir yra formuojama nauja mada?
Mano mylimos nuorodos, kurias rekomenduočiau peržiūrėt:

Beveik visi gyvenime daromi sprendimai bus vienaip ar kitaip susiję su politinėmis jėgomis. Tad jei jau gimėte su žolės suktinuke lūpose, nenuklyskite ten, kas šiuos malonumas dar mano turintys galią atimti.
Simona

7 komentarai:

Janina rašė...

Aaaa, kokia Tu faina ir kaip aš džiaugiuosi sekdama Tavo mintis čia! Beveik su visais Tavo teiginiais sutinku ir ypač lenkiu galvą, jog supranti (ir bandai tą supratimą perduoti ir kitiems), kad kiekvienas iš mūsų (nepriklausomai nuo amžiaus) turime ir darome didžiulę įtaką. Ačiū Tau, Simona, kad esi ir daliniesi savo mintimis!

p.s. tik negaliu nepataisyti Tavo klaidingai vartojamo žodžio "įtakoti" :D Reikia sakyti "daro įtaką". Ne į temą, bet man skauda širdį, kai matau ir girdžiu tą "įtakoti" :D

Anonimiškas rašė...

Šis įrašas turbūt vienas geriausių kokius esu skaičiusi. Kodėl? Nes jei atvirai,man jau labai atsibodo bloguose skaityti vien haulus ir makiažo pristatymus, o šis įrašas buvo rimtas ir man labai patiko, ir dar nuostabiausia tai - jog jį parašė paauglė. Taprasme, tavo rašliavas man skaityti įdomiau nei delfi ir taviškės dar profesionaliau parašytos :D nežinau ar taip tik atrodo bet labai subrendai ir suaugai per mainų metus (mano nuomone :D)
Ačiū už šį įrašą! :)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Janina, ačiū labai už pastebėjimą gramatinės klaidos - pataisiau. :) Ir ačiū už atsiliepimą!

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Anonime, dievulėliau kaip dėkoju už tokius žodžius. Daug reiškia <33

Vasarė rašė...

Eei, kaip faina, kad atsiranda tokių sąmoningų moksleivių! Tik turiu porą pastabų kaip jau prieš keletą metų mokyklos suolą peržengusi:
1) Įsilieti į aplinkoje vykstančią politinę veiklą vertėtų tuomet, kai jau žinai savo pažiūras. Ta prasme su European Youth Parliament ir pan. viskas okei, bet tarkime mano mieste irgi veikė Lietuvos liberalus jaunimas - džiaugiuosi, kad nestojau, nes kaip vėliau išsiaiškinau, nelaikau savęs liberale. :) Aišku, galbūt tokia organizacija padėtų susivokti ir vėliau būtų galima išstoti, tačiau juk galima sutaupyti laiko.
2) Tapinas yra kaip ir ok, bet siūlau žiūrėti į jį truputį kritiškesniu žvilgsniu. Ne viskas ten skaidriomis rožėmis klota.
3) "dar neturiu teisės balsuoti, o turint dar dvejočiau, ar verta tai daryti neturint internetinio balsavimo" - mano galva, internetinis balsavimas nėra siekiamybė. Niekas apie tai nekalbėjo, tačiau visai neseniai Estijoje, kuri visada kaišiojama kaip pavyzdys, buvo nulaužta sistema ir pavogti keli milijonai asmeninių žmonių duomenų, kuriuos, aišku, būtina pateikti balsuojant. Ir šiaip, kažkaip logiška galvoti, kad jei žmogus yra pilietiškas, jis pakels subinę ir nueis iki balsadėžės, o "blogas oras" netaps pretekstu. Tačiau džiaugiuosi, kad sakai, jog šiaip vis tiek balsuotum!

Sėkmės tau, seksiu toliau. :)

Simona (manodebesys.blogspot.com) rašė...

Vasare, ačiū labai už pastabas ir už palinkėjimą! :)

Anonymous rašė...

Ar turite nesusipratimų su savo meiluže, dėl kurio įvyko skyrybos, ir bandėte susitaikyti su juo, tačiau jis nesuteikia jums teigiamo atsakymo ir jaučiate, kad jūsų santykiuose kažkas vyksta ne taip, ir jums reikia greito sprendimo , susisiekite su dr. Ajayi šiandien ir įsitikinkite, kad jūsų meilės gyvenimas bus gražiausias su buvusiais žmonėmis. Dr. Ajayi padėjo man atkurti taiką mano namuose, nes mano vyras paliko mane 9 mėnesiams ir gyveno su kita moterimi ir niekada nenorėjo grįžo namo, bet padėjęs rašybos žinovui dr. Ajayi, jis grįžo namo praėjus 3 dienoms po to, kai dr. Ajayi padarė galingą atkūrimo burtą. Taigi, jei jums reikia greito sprendimo jūsų santykiuose ar santuokoje pasitelkiant rašybos rašytoją, susisiekite su dr. Ajayi dabar el. Paštu: drajayi1990@gmail.com arba „Whatsapp“: +2347084887094

Jis taip pat gali atlikti šį rašybą žemiau
1. Loterijos rašyba
2 Sėkmės burtas
3. Rašymas laimėti bylą teisme
4. nėštumo burtai
tt